Páva Zsolt: Teszem, amivel megbíztak a pécsiek

 

hirdetés

Több mint egy évvel ezelőtt állt munkába dr. Páva Zsolt régi-új polgármester, miután Tasnádi Péter halála után fölényesen győzött a polgármester-választáson. A város első emberét arról kérdezte lapunk, mi mindennel kellett megbirkóznia ezen időszak alatt, mennyiben sikerült a kitűzött célokat teljesíteni eddig, no és hogyan áll a kulturális főváros program.

Fotó: Müller Andrea

– Kicsivel több, mint egy esztendeje választották meg polgármesternek. Milyennek tartja a megválasztása óta eltelt időszakot? Mit tart a legfontosabb eredménynek?

– Lényegében tavaly június közepére, végére állt fel az új városvezetés, azóta pedig nagyon komoly munkát végeztünk el. Talpra állítottuk Pécset, mondhatnám azt is, a szakadék széléről rángattuk vissza a városunkat. Ma már a pénzvilág, a befektetők ismét bíznak Pécsben, Európa elismeri városunkat, és „felkerültünk” a nyugati világ térképeire, de a legfontosabbnak talán azt tartom, hogy az átvilágítások lezárultával – ezekben a hetekben, hónapokban – megtörténnek azok az átszervezések, amelyekre 12 hónapja készülünk, vagy akár úgy is fogalmazhatnék, 1990 óta. Ha ezek végére érünk, Pécs egyszer és mindenkorra maga mögött hagyhatja a kudarcokkal teli múltat, azt a múltat, amely majdnem a város és a pécsiek vesztét okozta. Az a világ soha többet nem tud már visszajönni. Erős, büszke és polgárairól gondoskodó Pécs váltja fel a régit.

Miért kellett erre egy évet várni? Többen talán azonnali változásban bíztak.

– Azonnal semmi nem megy. Az elmúlt 10-12 év semmittevését, a folyamatos rossz döntéseket, a mutyipolitikát, a magánérdekek világát nem lehet csak úgy, egyik napról a másikra legyőzni. A régi kapcsolatrendszerek működtek az új világban is. Nekünk is 12 hónapra volt szükségünk ahhoz, hogy a valódi „rendszerváltást” egyáltalán elkezdhessük Pécsett. Csaknem száz, magasan képzett szakember dolgozott ezen mindennap.

– Nagyot fordult a világ, hiszen az ön tavalyi elsöprő győzelme után a parlamenti választáson egyéniben is Fidesz-KDNP képviselői kerültek be az országgyűlésbe. Mennyiben jelenthet mindez a városvezetés számára segítséget a korábbi helyzethez képest?

A szocialisták bebizonyították, hogy nem az emberek, nem a város, hanem a saját ambícióik, érdekeik irányítják őket. Ezt ismerték fel a pécsiek is, és ezért döntöttek a változás mellett. Az új országgyűlési képviselők helyt is fognak állni, mert alapvetően más szemlélettel közelítenek ehhez a munkához. Pécs történetében elsőként alakítottunk egy olyan fórumot, ahol napi szinten tudunk együtt dolgozni itt Pécsett és Budapesten a Parlamentben is. Ez azt jelenti, hogy Pécset és a pécsieket soha nem fogják magukra hagyni a képviselőink. Egyébként egy műhelytitkot is elárulok, a Fidesz belső szervezeti elvárásai miatt a képviselők sikeressége attól függ, mennyire sikeres a város, ahonnan jönnek. Magyarul, a képviselők helye csak akkor biztos, ha a pécsiek elégedettek lesznek a munkájukkal.

Ez példátlan lenne az eddigi pártok történetében. Komoly feladat lesz ezt teljesíteni, mert általában a lelkesedés csak a választásokig tart…

Ennek a szemléletnek vet véget a Fidesz, és ez így helyes. Pécsett egyébként már tavaly azt mondtam, hogy fontos mérni a polgárok elégedettségét, mert egy városvezetésnek az a célja, hogy a polgárok tudják, hogy értük dolgoznak, minden értük van. Ezért is szüntettem meg többek között a városi cégvezetők korábbi, szinte automatikusan járó pluszpénzeit, a prémiumokat. Ma már csak akkor jár nekik, ha a munkájukat, a rájuk bízott feladatokat elvégezték. Ezzel együtt mérjük a közhivatalokkal kapcsolatos elégedettséget is, mert a Városháza, a hivatalok nem a politikusoké, hanem a pécsieké. (Az elégedettségmérés megállapításait a következő lapszámunkban olvashatják részletesen – a szerk.)

– Több súlyos ügy is napvilágra került megválasztása óta: elég a buszok eladására, a temetőnél történt szabálytalanságokra, a kátyúzással kapcsolatban felmerült visszaélésékre gondolni. Lehetnek még csontvázak a szekrényben?

Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy a csontvázak folyamatosan esnek ki a szekrényekből még mindig. Szerencsére már egyre kevesebb van belőlük, de még azért akadnak. Az átvilágításnak köszönhetően ma már pontosan látjuk, hol és hogyan folytak el a város pénzei, vagy a pécsiek pénzei. Évente több milliárd forint. Minden esetben, ahol erre lehetőségünk volt, megtettük a büntetőfeljelentéseket, a nyomozások folyamatban vannak.

Az Európa Kulturális Fővárosa év lassan félidejéhez közeledik. Milyennek tartja most a kulturális programokat? Hogyan értékeli az EKF-es beruházások munkálatait, előrehaladását?

Az itthoni és a nemzetközi megítélés is kedvező Pécs számára, a színes programkínálat megtalálja az embereket. Siker az EKF, ez már most látszik, mint ahogy az is, a pécsiek örülnek ennek. A beruházásokkal azonban személy szerint csak részben vagyok elégedett. Annak örülök, hogy megújul, megszépül Pécs, új útjaink, utcáink, gyönyörű, rendezett tereink vannak, lesznek, ebben az évben elkészülnek a nagyberuházások is, mint a Koncertközpont vagy a Zsolnay Kulturális Negyed, annak már nem örülök, hogy az építkezések ennyit csúsztak. Bár nekünk ebbe nem sok beleszólásunk volt, mert kész helyzetet örököltünk, kiválasztott kivitelezőkkel, ütemtervekkel, de ha rajtam múlt volna, sokkal komolyabban előkészítettük volna az egészet. Ettől függetlenül nem aggódom, mert az EKF jelentőségét és értékét nem az épületek adják, hanem mi magunk, pécsiek. A város pedig profitálni fog ebből a következő évtizedben. Ez máshol is így volt.

– Melyek lesznek a következő hónapok feladatai?

Az átszervezések folyamata most a legnagyobb feladat. Lényegében most történik meg a rendszerváltás Pécsett. Újjászervezzük a cégeinket, újakat is létrehozunk, és rendbe tesszük a működésüket. Ez hatalmas munka lesz, erről szól ez és a következő év, de a gyümölcse is meglesz majd. Pécsett egy új korszak kezdődött el, a kemény munka, a tisztesség és a siker korszaka, ahol mindenkinek megvan a helye és a feladata, amiért felelősséggel tartozik. Felelősséggel a tartozik a pécsieknek. Pécsett egyszer és mindenkorra lezártuk a mutyipolitikát.

– Bár az önkormányzati választásra hónapok múlva kerül sor, és korábban is úgy nyilatkozott, hogy újra elindulna a választáson polgármester-jelöltként, ezt a vélekedését ma is fenntartja? Milyen hosszú távú célokat szeretne még megvalósítani, amelyre az eddig rendelkezésre álló időszakban nem volt lehetősége?

Célok szerencsére mindig vannak és lesznek is. Szerintem olyan sosem lesz, amikor hátradőlhetek, és azt mondhatom, hogy vége, mindent megtettem, amit lehetett. Azt szeretném, ha a fejlődés, a gyarapodás folyamatos lenne Pécsett, ha mindig szebbé, jobban működővé, kényelmesebbé tudnánk tenni a városunkat, amelyben boldogok és jól érzik magukat a pécsiek. Én egyébként nem választásban, pozíciókban, tisztségekben gondolkodom, hanem munkában. A feladat pedig az, hogy egy sikeres, hosszú távon is biztos lábakon álló, erős Pécset építsünk és tartsunk fenn az utánunk következő generációk számára. Az elmúlt egy évben azt tettem, most is azt teszem, amivel megbíztak a pécsiek. A mi közös programunkat valósítom meg, amelyre egy évvel ezelőtt szerződtem velük. Szeretném ezt a munkát folytatni, mert tudom, hogy együtt képesek leszünk végigcsinálni. A jelek már most is biztatóak: Pécs a sor végéről az élmezőnybe került. De a cél mindig az aranyérem.