Pécs friss szemmel, avagy legyen tiéd a város!

Az Irány Pécs Kft. és a Gyermek és Ifjúsági Vizuális Kultúráért Klaszter közös programja az idegenforgalmi szempontból kiemelkedő, mediterrán város turisztikai látványosságait, műemlékeit vagy egyszerűen csak hangulatos városképeket kívánja visszaadni a városlakóknak.

hirdetés

A céljuk, hogy a képzőművészet eszközeivel ismerjük fel és mutassuk be a városkép értékeit úgy, hogy közben kifejezzük egyedi viszonyunkat hozzá. A céges együttműködés olyan projektsorozat létrehozásának érdekében jött létre, amely Pécs város számára újra a gyakorlatban feleleveníti a „kreatív város” imázsát.

Ehhez a klasztert alkotó művészek – Somody Péter, Fejős Miklós, Nagy-Tószegi Bálint, Molnár Tamás – közös alkotásra hívják a PTE Művészeti és Építészeti Kar hallgatóit, Művészeti Szakközépiskola, az PTE 1 számú gyakorló iskola és a Mezőszél utcai iskola tanulóit, hogy újrafogalmazzák városi környezetünket. Olyan munkák születtek, amelyek keretében az alkotók létrehozták saját tér-képeiket, amelyek leképezik egy –egy „belső” város útjait.

Így jöhetnek létre a fényképeknél beszédesebb szubjektív képek, amelyek magukon hordozzák az alkotók szemléletmódját, friss szemmel újra feltérképezik lakókörnyezetüket és olyan alkotásokat hoznak létre, amelyekben a valóság és vágy, a múlt és jövő is keveredik. Tér-képeik magukon viselik az adott korosztály képzettségét, korát, viszonyát a városhoz, de a jövő képét is.

Az Irány Pécs Kft és a Gyermek és Ifjúsági Vizuális Kultúráért Klaszter első közös programjában a városban élő fiatalok és művészek közreműködésével 14 város-képet mutat be.

Az elkészült munkák a leendő Szabad-Tér Galéria első kiállításaként, a város frekventált helyein láthatók, kiállítótérként használva az egész belvárost. A kiállítás ideje: 2014. március 5- től március 20-ig.