Pécset kapták ajándékba

Két nehéz sorsú miskolci lány egy hétig Pécsett nyaralhatott a 33 kívánság elnevezésű jótékonysági akció keretében. Az egész országra kiterjedő program során beteg vagy hátrányos helyzetű gyerekek álma teljesül az egyik hazai, nőknek szóló honlap olvasóinak köszönhetően. Két testvér a baranyai megyeszékhelyre szeretett volna eljutni, kívánságukat egy háromgyermekes angoltanár váltotta valóra.

hirdetés

Sokak életébe szólt már bele Magyarországon az árvíz. Közöttük van az Egri család is, ők Felsőzsolcáról menekültek Miskolcra a víz elől. Helyzetüket nehezíti, hogy kistestvérük sajátos nevelési igényű beszédfogyatékos, tanítása nagy terhet jelent az édesapának, aki ma már egyedül neveli három lányát.

A két nagyobb lány, Katalin és Krisztina írt levelet egy online női magazin 33 kívánság akciójának, mégpedig érdekes kéréssel: Pécset szerették volna megnézni. Mint kiderült, egy Punnany Massif-klipben tetszett meg nekik a hely: „Mindig is vágytunk oda elmenni, mert gyönyörű város, és szeretnénk közelről is látni. Nagyon szeretjük Magyarország középkori történelmét” – mondták.

A pécsieket nagyon megmozgatta a kérés: kilencen is versengtek heteken keresztül azért, hogy ők teljesíthessék a kívánságot. Végül Mázikné Héjas Eszter, pécsi angoltanár lett a “nyertes”, aki három gyerek anyukája. Eszter vállalta, hogy egy hétig befogadja Katalint és Krisztinát, és 18 éves lányával együtt megmutatja nekik a várost.

Eszter tartotta a szavát, hiszen az Egri lányok nemrég egy hetet Pécsett tölthettek. Eszterék ötnapos programot állítottak össze nekik: tévétorony, Tettye, orfűi strand, Zsolnay-negyed – mindez városnéző kisvonattal. “A legnagyobb sikere a fürdésnek volt a nagy kánikulában” – meséli Eszter, aki lánya segítségével még azt is megszervezte, hogy Krisztáék találkozhassanak kedvenc zenekaruk, a Punnany Massif egyik tagjával.

“Nagyon jól éreztük magunkat” – meséli Katalin, aki nem győzött csodálkozni, hogy Pécsett még a bevásárlóközpontot is Zsolnay-kerámiával díszítik. “Szépek a dombos, keskeny utcák, mind kirakva térkővel, mint egy meseváros! Van szökőkút, sok növény, nagy a tisztaság. Pécs tényleg gyönyörű hely.”