Pécsett rendezik az első “Európai Gyermekelhízás Konferenciát”

A „European Childhood Obesity Group” (ECOG) 2011. szeptember 8-10. között Pécsett, a Palatinus szállodában rendezi hagyományos, éves munkaértekezletét, ami ebben az évben először egyben az 1. Európai Gyermekelhízás Konferencia is lesz. Az ECOG 1990-ben, néhány gyermekelhízással foglalkozó klinikus, köztük – a jelenlegi konferencia elnöke – Molnár Dénes professzor, a PTE Gyermekgyógyászati Klinika igazgatójának vezetésével alakult Brüsszelben.

hirdetés

Az ECOG alapításának célja mai is időszerű, azaz, hogy rendszeresen találkozzanak Európa gyermekelhízással foglalkozó szakemberei – klinikusok, kutatók, pszichológusok, dietetikusok, gyógytornászok, táplálkozástudományi specialisták -, akik közösen küzdenek a „gyermekelhízás járvány” megelőzéséért. Az ECOG konferencia harmadik alkalommal kerül megrendezésre Pécsett (korábban 1994-ben és 2000-ben adott otthont Baranya megyeszékhelye a konferenciának).

A jelen konferencia tudományos programja is átfogó képet próbál adni az elhízás okairól, diagnózisáról, szövődményeiről, társuló betegségekről és a kezelés lehetőségeiről gyermekkorban, többek között hazai és nemzetközileg is elismert szakemberek előadásaival. Az elhízás és a felnőttkori betegségek gyermekkori megelőzésének lehetőségei kiemelt helyet kapnak a tudományos ülésen.

A konferencia során az öt legjelentősebb, gyermekkori elhízással foglalkozó európai pályázat koordinátora számol be tapasztalatairól és az eredményekről. A konferenciára európai országain kívül Egyesült Államokból, Algériából, Ugandából és Ausztráliából is lesznek résztvevők. Külön említést érdemel, hogy a tudományos ülést megtiszteli Joáo Breda, a WHO európai szervezetének képviselője is, mely mutatja a konferencia és a téma népegészségügyi jelentőségét.

Forrás: PTE