Pécsi barlangi mentők is segítettek

Összesen tizenhárom barlangi mentő indult útnak Budapestről és Pécsről péntek délelőtt Romániába, hogy segítsen a Pádis-fennsíkon lévő barlangba beszorult magyar fiatal kimentésében – közölte Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) riasztásvezetője az MTI-vel.

hirdetés

A szolgálat honlapján közöltek szerint hajnali háromnegyed ötkor kapták a riasztást, hogy a Pádis-fennsíkon lévő barlangban, kétszáz méteres mélységben, a bejárattól nyolcszáz méterre egy fiatalember vállficamot szenvedett. Mint írták, ez az úgynevezett zsomboly – aknából, vagy aknarendszerből álló barlang – nagyon szűk, helyenként omladékos, képzett barlangkutatók számára is nehezen járható, csak nagyon vékony emberek tudnak lejutni.
A romániai barlangi mentők egy orvost vittek a helyszínre, aki a sérült végtagot fájdalomcsillapítás mellett látta el.

Adamkó Péter közlése szerint tizenöt barlangi mentő áll készenlétben idehaza, hogy szükség szerint “második lépcsőben” a helyszínre tudjon vonulni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Központi Rendeltetésű Mentőszolgálat (KRMSZ) az OKF hivatásos tisztje vezetésével 9 órakor útnak indult. A Garaguly István által vezetette csapat gyorsított határátlépését az Országos Rendőr-főkapitányság segíti.

Frissítve (15:23)

Félúton van kifelé a beszorult férfi

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) honlapja szerint a helyszínről jelentették, hogy a romániai barlangban beszorult magyar férfi a helyi mentőszolgálat segítségével elindult a barlangból kifelé, és csaknem félútig eljutott.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság péntek délután azt közölte az MTI-vel: egy barlangász és egy barlangász rohammentős folyamatosan a romániai Pádis-fennsíkon lévő barlangba beszorult magyar férfi mellett tartózkodik. Jelenlegi információik szerint a barlangban rekedt férfi jobb válla ficamodott ki, a Bihar megyei mentőszolgálat orvosa elsősegélyben részesítette, karját rögzítette, és fájdalomcsillapítót is kapott – írta az OKF.

A BMSZ hajnali háromnegyed ötkor kapta a riasztást, hogy Romániában, a Bihar hegységben lévő Padis-barlangba egy magyar állampolgár beszorult. A BMSZ a katasztrófavédelem segítségét is kérte. A Központi Rendeltetésű Mentőszolgálat az OKF hivatásos tisztje, Garaguly István vezetésével 9 órakor indult útnak indult. A BMSZ honlapja szerint a barlangban, kétszáz méteres mélységben, a bejárattól nyolcszáz méterre szorult be a fiatalember. Mint írták, ez az úgynevezett zsomboly – aknából vagy aknarendszerből álló barlang – nagyon szűk, helyenként omladékos, képzett barlangkutatók számára is nehezen járható, csak nagyon vékony emberek tudnak lejutni.

Adamkó Péter, a BMSZ riasztásvezetője az MTI-nek korábban elmondta, összesen tizenhárom barlangi mentő indult útnak Budapestről és Pécsről péntek délelőtt Romániába, hogy segítsen a Pádis-fennsíkon lévő barlangba beszorult magyar fiatal kimentésében. Rajtuk kívül több barlangi mentő áll készenlétben, hogy szükség szerint “második lépcsőben” a helyszínre tudjon vonulni.