Pécsi frakciók értékelték az elmúlt évet

Szokásainkhoz híven az ismét hírportálunkon értékelik a pécsi közgyűlés munkájában résztvevő frakciók a 2011-es év városi történéseit.

hirdetés

ÖPE: remény a reménytelenségben

A mögöttünk hagyott esztendő a nagy átalakulások kezdete volt. Gőzerővel állt neki az ország a mögöttünk hagyott, majd’ egy évtizeden át tartó felelőtlen gazdálkodás romjai eltakarításának.

Az országgyűlési döntések: az új Alaptörvény, az adórendszer, az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátórendszer, az önkormányzatok működésének átalakításai nagyban befolyásolják a jövőt.

Miránk, mint önkormányzatra pedig mindezen változásokból eredő közösségi feladatok megvalósítása hárul, együttműködve a város nagy autonómiáival.

Átalakítottuk az iskolarendszerünket, ezzel párhuzamosan megkezdtük a lerobbant épületek felújítását is. A szociális ellátásokba bevonva az egyházakat s a civileket, közös felelősséget vállaltunk hátrányban élő embertársainkért.
A kultúra Pécs cégére lett, a jelentős létesítmények mellé megnyitottuk szellemi tevékenységünk kapuját Európa felé, és közben a civilek segítségével elérhetővé tettük a közművelődést a külvárosainkban is.

A gazdasági válság elsodort több ezer munkahelyet. Új multik letelepítésével, és eközben a helyi gazdaságot erősítő lépésekkel munkahelyek ezreit kezdtük újraépíteni. A közös cél a tudásalapú, erős, fenntartható helyi gazdaság építése.
Végre méltó helyére került a környezetre figyelő magatartás, és az ember egészségének megóvása, haladunk egy fenntartható város felépítése felé.

Mindezt új együttműködési kultúrával, a lehető legszélesebb rétegek bevonásával igyekszünk tenni, mert József Attilával valljuk: „..rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés.”

 

MSZP: Pécs krízishelyzetben van

Pécs foglalkoztatási, gazdasági és költségvetési krízishelyzetben van. Soha nem látott mértékű munkanélküliség, soha nem látott költségvetési hiány jellemzi ma városunkat.

Ezekre a kihívásokra Pécs fideszes városvezetése 2011-ben azt a megoldást találta ki, hogy új adókoncepció elnevezéssel brutális emelést hajt végre, 2,3 milliárd forinttal több adót vet ki 2012. január 1-től.

Tényleg a 300 forint feletti Euro, a 250 forint feletti svájci frank árfolyam, a 400 forint feletti benzin- és gázolajár, a 27%-os áfa, a 37%-os EVA, a járulékemelés, a fűtéstámogatás megvonása, a 22,5%-os buszbérlet-áremelés, a 8,4%-os vízdíjemelés, 12%-os szemétszállítási díjemelés és a munkanélküli segély három hónapra történő csökkentése mellett a pécsi polgárok és vállalkozások 2,3 milliárdos megsarcolása a megoldás?

A város helyzetének javítása érdekében Páva Zsolt és 19 fős brigádja 2011-ben a locsogáson, a visszamutogatáson, a haver tanácsadók zsebének tömködésén kívül nem csináltak semmit. Az MSZP frakció többször tett javaslatot pl.: programköltségvetés megalkotására, többször kezdeményeztünk a város érdekében egyeztetést, ajánlottunk fel együttműködést.

A Fidesz az országos arroganciát városunkban meghonosítva elutasít minden építő javaslatot. Tartunk a 2012-es évtől, hiszen várhatóan megszületik a bécsi választott bíróság ítélete vízmű-ügyben. Az MSZP továbbra is mindent elkövet a pécsiek érdekeinek védelméért, akár önkormányzati kereteken túlmutató eszközök bevetésével is.

 

LMP: szemléletváltás kell

A városunk számára ígért fellendülést a 2011-es év sajnos csak távolabb sodorta. Sok száz pécsi család életében jelentett drámai változást az Elcoteq csődje.

A tavaly januárban még háromezer főnek munkát adó gyár bezárása mellett is rendszeresek voltak az elbocsátások, így a munkanélküliség soha nem tapasztalt magasságokba emelkedett. Pécs polgárai egyre drámaibb díj- és adóemelésekkel szembesülnek, a régi pártok városi politikusai mégsem tudtak túllépni önmagukon. Alig lehet egyetértésnek, vagy az együttműködésnek nyomát találni közöttük.

Az önkritika viszont sem a FIDESZ-nek, sem az MSZP-nek nem erőssége. A városban élők egy biztató jövőkép helyett vizsgálóbizottságokról, feljelentésekről, a képviselők egymásnak címzett gyalázkodásairól hallanak, miközben az adósságállomány növekedése megállíthatatlannak tűnik.

Mindez számunkra, mint a civil mivoltukat alig több mint egy éve aktív ellenzékiségre cserélő pécsiek számára elfogadhatatlan. Ezt a fajta politikát mi nem értjük, de nem is akarjuk megérteni.

Ezzel szemben az LMP képviselői a jóval nehezebbnek ígérkező 2012-es esztendőben is dolgozni fognak azért, hogy a 28 fős közgyűlésből 24 képviselőt felsorakoztató régiekhez eljusson a pécsiek üzenete: ebből elég volt, ez sehová nem vezet.

A szemléletmód megváltoztatásával, és az irányváltással nem lehet megvárni a következő választások idejét. A városnak erre nincs ideje, azonnali cselekvésre van szükség.

 

Jobbik: fel kell oszlatni a közgyűlést

A kampány utáni 2011-es év iskolabezárásokat, elbocsátásokat, adó- és áremeléseket hozott, a Fidesz megmutatta hogy kell öncélúan, erőből politizálni. Mindeközben soha nem látott méreteket ölt Pécsett a munkanélküliség, a város adósságállománya mára kezelhetetlen lett. A megszorítások nemhogy stabilizálták volna a pénzügyeket, hanem a felelőtlen gazdálkodásnak köszönhetően új buszok helyett csillagászati kamatokat fizet a város.

A közbiztonság a mélypontra került, egyes városrészekben sötétedés után már nem lehet kilépni az utcára a bűnözők és garázda bandák miatt, valamint mindennek lába kél a kiskertekben, és ami fémből van, még a térfigyelő kamerák szeme láttára is eltűnik.

A képviselőtestületben ugyan rendre leszavazták javaslatainkat, mégis mozgalmas évet zárt a Jobbik Pécsett is: Vona Gábor mellett többek között dr. Morvai Krisztina is ellátogatott hozzánk, akivel a fideszes luxus szigeti nyaralással szemben, ellátogattunk Meszesre és a Hősök terére, hogy ott tanulmányozzuk a magyar-cigány együttélés nehézségeit.

Ledőlt végre Doktor Sándor szobra, demonstráltunk az iskolabezárás, Izrael politikája ellen, 6200 aláírást gyűjtöttünk a devizahitelesek megsegítésére, emléktáblát adtunk át a városnak a Széchenyi téri Örökmécsesen Pécs felszabadulásának 90. évfordulóján, és adventi kettőskeresztet állítottunk az alagút tetején.

Már csak a Közgyűlés feloszlatását kellene elérnünk, hogy új választásokat írjanak ki, amely után megállhatna a város mélyrepülése és végre elindulhatna a lejtőn felfelé.

 

Fidesz-KDNP: nehéz, de sikeres év volt

Nagyon sok munkával, nehéz döntésekkel teli, de összességében mindenképpen sikeres évet zárt Pécs.

Sikerre vittük a nemzetközi hírű Kodály Központot, amely teltházasan működik, az idei évben számos építészeti díjat nyert, és szereztünk évi 500 millió forintot a működtetésére a kormánytól.

Startégiai döntést hoztunk a városi közszolgáltatások visszavételéről, hogy emelni tudjuk a színvonalat. Ennek köszönhető, hogy például a Tettye Forrásház megalakulása óta 4 milliárd forinttal működik hatékonyabban és gyarapítja a város kasszáját, mint korábban.

Biztonságba helyeztük a közösségi közlekedést, amelyet komoly veszély fenyegetett, beindítottuk a rég várt belvárosi buszjáratot.

A város vagyona közel 40 milliárd forinttal nőtt, köszönhetően a beruházásoknak, új intézményeknek, a megújult infrastruktúrának, az elkészült új vagyonleltárnak.

Világcégek érkeztek Pécsre, a Huawei, a Flextronics és legutóbb a Jabil. Ez összességében több ezer új munkahelyet jelent a pécsieknek és a helyi beszállítóknak.

Elindítottunk egy 5 milliárd forintos oktatásfejlesztési programot, amelyből megújulnak oktatási-nevelési intézményeink Pécsett. Elsőként felújítottuk és átadtuk az Illyés Iskolát, mely 21. századi infrastruktúrával szolgálja a pécsi gyermekeket.

Átszerveztük a városi cégeket, tisztáztuk a feladatokat, miközben megszüntettük a luxuskiadásokat, a fölösleges haveri álláshelyeket és az eszement politikusi jutalmakat.