Pécsi orgonaépítők dolgoztak a felvidéki templomon

Friedman László kassai építész tervei alapján, részben egy nemzetközi kézműves- és művészcsapat által berendezve épült fel a mindössze 345 lakosú szlovákiai Reste (Resica) új katolikus temploma, amelyet szombaton szentel fel Kassa püspöke, Alojz Tkác a Rózsafüzér Királynője tiszteletére.

hirdetés

A Kassa megyei település 345 lakosa közül 272 fő vallotta magát római katolikusnak a 2011-es népszámláláson. Bodnár Ferenc, Reste polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy az új templomra nagy szükség volt, mivel a régi nagyon rossz állapotban volt. “A korábbi templom 1928-ban épült mintegy átmeneti megoldásként, egy nagyobb család ház lett templommá kibővítve. Az épület vályogból készült, mostanra több repedés jelent meg rajta, statikailag megroggyant, nem volt értelme a felújítani” – mondta el a polgármester.

Az új templomot közadakozásból kezdték el építeni 2006-ban, de a tervek már 2002-re elkészültek, II. János Pál pápa pedig 2003. szeptember 13-án megáldotta Rozsnyón az alapkövet.

Az épületet Friedmann László kassai építész tervei alapján építették, a belső tér, vagyis a templom oltára, festményei, szobrai, mozaikjai, vitrázsai és teljes belső berendezése részben Szabó Ottó képzőművész, részben egy nemzetközi kézművesekből, képző- és iparművészekből álló csapat munkája. A díszítésben részt vett Jozef Kuzidlo kassai szobrászművész, Diénes Attila marosvásárhelyi szobrászművész, Diénes Szilárd öntőmester és Lakatos András műbútorasztalos Magyarországról, Rácz László és Rácz Péter kovácsmesterek Szlovákiából, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra, Bartók Péter kovácsmester Szepsiből és Berta Evelin iparművész Kiskunhalasról.

Az új templom a régi szomszédságában épült fel, amelyet lebontottak. A közelben álló, szintén romos állapotban lévő régi református egyházi iskola épületét is lebontották, így az új templom körül egy községi parkot is létrehoztak – tájékoztatott a polgármester.

A templom jórészt magánszemélyek és cégek adakozásból épült, de Reste község önkormányzata, az Egri Érsekség, a Rózsafüzér Társulat és a szomszédos Buzita község önkormányzata is jelentős összeggel járult hozzá a költségekhez.