Pécsnek is lesz alkotmánya

Pécs nemsokára fundamentumban határozza meg önmagát. A dokumentum, amelyet húsvét hétfőjén szentesít a közgyűlés, felállítja az elérendő célokat, s kinyilatkoztatja mindazt, amit Pécs és a város értékei jelentenek. A kezdeményezésre tudomásunk szerint más városokban nincs példa.

hirdetés

Mint azt dr. Páva Zsolt polgármester egy keddi sajtótájékoztatón elmondta, az alkotmányozási folyamat a városvezetők gondolkodását is megmozgatta az elmúlt időszakban. Ezért gondolták úgy, hogy több mint húsz évvel a rendszerváltás után illő lenne írásos formában megfogalmazni azt, hogy mit is jelent Pécs, mit is jelent a pécsiség. Ahogy az egyén meghatározza önmagát, felállítja a saját maga számára elérendő célokat, erkölcsi rend szerint él, úgy egy város, egy város közössége is meghatározhatja önmagát, és közös célokat állíthat fel.

„Az új magyar alkotmány húsvéti kihirdetése számunkra is apropó arra, hogy kifejezzük azt, mit gondolunk a városról, otthonunkról. Pécsett ez idáig várnunk kellett arra, hogy ennek a városnak legyen egy fundamentuma, olyan alapvetése, amely lakói számára követhető és nemes. Pécsnek ugyanis megvannak a maga ismérvei. Európai város, azaz az európai értékek fontos helyszíne; a kultúra, a szabadság, a tudomány, a szellem és a béke, egy befogadó közösség városa” – sorolta a polgármester azokat a jellemzőket, amelyek meghatározzák ezt a kétezer éves települést.

A szöveg áttekintésére és véleményezésére a sokszorosan díjazott, köztiszteletben álló, ismert és elismert karnagyot, Tillai Aurélt kérték fel. A megszületése óta Pécsett élő művész a sajtótájékoztatón azt mondta, „ha valaki a város iránt nemes érzelmeket táplál, az egyfajta hazafiasságként is felfogható”. Szerinte a véglegesített fundamentum pontosan leírja, összegyűjti azokat a jellemzőket, amelyeket összefoglalva pécsiségnek nevezünk. Hozzátette: a nyilatkozat egyben lehetőséget ad arra is, hogy a Pécsre érkezőknek rögtön feltűnjön: ez a város arculatában minden tekintetben eltér más magyar településektől.

Páva Zsolt a fundamentum céljairól elmondta még: a dokumentum nemcsak erősíti polgárai közösségét, erősíti városszeretetüket, ragaszkodásukat, hanem a kívülállók számára is egyértelmű képet ad a városról, annak polgárairól, közös értékeiről. Azt firtató kérdésünkre, hogy van-e más magyar vagy európai város, ahol már létezik hasonló fundamentum, a polgármester azt mondta: nem tud ilyenről, de nem is egy példa követése vezérelte a városvezetést. A nyilatkozat elkészítésével sokkal inkább az új alkotmánnyal összhangban szerették volna lefektetni Pécs ismérveit is.

A tervek szerint az elkészült nyilatkozatot, a Pécs Fundamentumot húsvéthétfőn, egy délután három órakor kezdődő rendkívüli közgyűlés keretében fogadják el, majd azt követően minden pécsi polgár számára közös ünneplést tartanak a Kossuth téren.