Pécsre is jönnek a legjobb sajtófotók

Megnyílt Pesten a sajtófotó kiállítás, a tárlat anyagát Pécsre is elhozzák.

hirdetés

A 32. Magyar Sajtófotó Pályázatra idén 310 fotográfus összesen 9583 képet nevezett. Közülük 92 fotós felvételi láthatók a Nagymező utcai kiállítóhelyen, ahol nemcsak a díjnyertes fotók kiállítására, hanem egy bővebb válogatás bemutatására is lehetőség nyílt: 387 kép nagyításban, további 160 fotó pedig multimédiás megjelenítőkön tekinthető meg május 18-ig. Ezt követően az anyagot Debrecenben, Szegeden, Pécsen, Siófokon és a tervek szerint Gödöllőn is bemutatják.

A 32. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját Bielik István, a Népszava munkatársa nyerte el A véget nem érő pokol című képriportjával. Az elismerést Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke adta át.

Megnyílt 32. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Az André Kertész Nagydíjat – amelyet Boros Géza, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztály-vezetője adott át – Hajdú D. András, az [origo] fotóriportere nyerte el Zürich Express című képriportjával.

Az Escher Károly-különdíjat Mészáros Mátyásnak, a Kisalföld fotoriportere kapta a Fáklyásmenet című fotójáért, míg a Munkácsi Márton-különdíjjal Stiller Ákost, a HVG fotóriporterét jutalmazták.

A megyékben dolgozó legjobb fotóriporter Balázs Attila, az MTVA/MTI munkatársa lett. A legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotóriporterek kategóriájában Mudra László [origo] vehette át az esemény fő támogatója, a TakarékPont díját.

A Hír-eseményfotó (egyedi) kategória első díját Mészáros Mátyás nyerte el Fáklyásmenet című képével, a Képriport (sorozat) kategória legjobbja Móricz Simon (Népszabadság) Kilakoltatási kísérlet című munkája lett. Az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória legjobbjának Erdélyi Gábor (szabadfoglalkozású) A zenemágia szellemidézése című fotóját ítélte a zsűri, az Emberábrázolás-portré (sorozat) kategória első helyén pedig Mohai Balázs (MTVA/MTI) végzett Csendes ellenállók című anyagával.

A Művészet (egyedi) kategória legjobbjának Mohai Balázs Color party a Sziget fesztiválon című felvétele bizonyult; a Művészet (sorozat) kategória első helyén Kurucz Árpád (Népszabadság) végzett Eötvös Cirkusz című munkájával.

A Sport (egyedi) kategória első helyezését M. Schmidt János (Népszabadság) Futás! című felvételével nyerte el, a Sport (sorozat) kategória idei győztese pedig Mohai Balázs lett Highline című anyagával.

Egy tanulót, Kovács Imrét jutalmazta a zsűri a Természet és tudomány (egyedi) kategória első díjával Szentjánosbogár-rajzás című képéért, míg a Természet és tudomány (sorozat) kategóriában Urbán Ádám alkalmazott reklámfotós Vizuális környezetszennyezés – Útmenti reklámberendezések című munkáját találták a legjobbnak.

A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória legjobbjaként Stiller Ákos vehette át az első díjat Gazsó L. Ferenctől, a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatójától a Halott fia hitele miatt lakoltatnák ki a 93 éves nénit című felvételével. Szintén Stiller Ákos nyerte a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriát is Méteres lyukakban bányásszák a reményt Farkaslyukán című anyagával, ez utóbbiért járó elismerést Galambos István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgató-helyettese adta át.

Móricz Simon (Népszabadság) Kutyakiállítás című munkájával végzett a Bulvár, humor (egyedi vagy sorozat) kategória első helyén.

A legjobb tördelőnek járó Molnár István-díjat Nyilassy Lili vehette át.

A közmédia négy hírügynökségi fotóriportere összesen tíz díjat kapott a pályázaton.