Pénz járhat a világörökségi törvénnyel

A világörökségi törvény segítségével garantálhatóvá válik a pécsi ókeresztény emlékek megőrzése és bemutatása. A remények szerint a jogszabály normatív, s egyéb pénzügyi támogatásokkal is segíti a hazai helyszínek fenntartását.

hirdetés

Ha problémát nem is jelent, folyamatos komoly anyagi áldozathozatalt követel a várostól az a tény, hogy az ókeresztény emlékek felvételt nyertek az UNESCO világörökségi listájára. A fél évtizede milliárdos uniós projekt kapcsán bemutathatóvá tett épületegyüttes a Cella Septichora Látogatóközponttal együtt éves szinten hatvanmilliós anyagi terhet jelent.

Végleges megoldást hozhat ugyanakkor a finanszírozásra a nemsokára elkészülő világörökségi törvény. A jogszabály a nyolc magyar világörökségi helyszín védelmével kapcsolatos feladatok ellátásához szükséges anyagi forrásokat is megjelölné – tudtuk meg Bozóky Anitától, a pécsi helyszíneket üzemeltető Zsolnay Örökség Kezelő Kft. ügyvezetőjétől.

A törvény hatálybalépését követően a szükséges költségvetési források azonnal hozzáférhetőek lennének. A világörökségi törvénytervezet 400 millió forint központi állami forrást is biztosít a helyszínek fenntartására és fejlesztésükre.

Mint azt az ügyvezető elmondta, korábban nem volt jogi státusa a világörökségeknek, ami a pályázati pénzek előteremtését is meggátolta. Emellett a jogszabály rögzíti majd, mi módon kell gondozni, bemutatni a helyszíneket, s hogy az üzemeltetéshez menedzsmentet kell felépíteni. A pécsi értékek máris megfelelnek a majdani kritériumoknak, hiszen nálunk mind a fenntartó menedzsment, mind a kezelési terv rendelkezésre áll.

A világon jelenleg mindössze négy ország – Dél-Afrika, Olaszország, Románia és Ausztrália – rendelkezik önálló világörökségi törvénnyel, így Magyarország a jogszabály elfogadásával az élbolyba kerülhet, rendformálóvá válhat, és mintául szolgálhat más országok számára.

Magyarországon Budapest Duna-parti látképe – a budai Várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete -, Hollókő ófalu és táji környezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Pécsi Ókeresztény Sírkamrák, a Fertő kultúrtáj, valamint a tokaji történelmi borvidék a világörökség része.

A helyszínek nagy száma miatt az UNESCO a jövőben várhatóan lassítja majd újabbak felvételét, így Magyarországnak 3-4 további helyszín beemelésére lehet reális esélye. Ezek közül legesélyesebb a római limes, amely 2013-14-ben nyerheti el a világörökségi címet.