Pétáv: így csökkenthető a fűtésdíj előleg

Egyik olvasónk egy, valószínűleg több pécsit is érintő kérdéssel kereste meg a minap szerkesztőségünket. Mint panaszolta, minden évben augusztusban kapja kézhez a távhőszolgáltató elszámoló számláját, s már évek óta több tízezer forintot kap vissza a cégtől. Azt kérdezte, miért nem csökkenti a társaság a részszámlákat, így ugyanis nem kellene hónapokig várnia pénzére.

hirdetés

Földes Ferenc utcai olvasónk azzal a megkereséssel fordult lapunkhoz, hogy a lakóház külső hőszigetelése óta a fűtési szezonhoz képest szerinte késve kapja meg azt a pénzösszeget, ami a ténylegesen felhasznált energia és a befizetett pénz közötti kompenzációból ered. Ez az évente 50 ezer forintos különbözet csak augusztusban, szeptemberben érkezik meg hozzá, mondta.

A Pétáv Kft.-től azt tudakoltuk, miért ilyen későn jut olvasónk a pénzéhez, a következő években miért nem csökken az átalánydíja, s hogy az idei kompenzációt pontosan mikor veheti kézhez?

Mint megtudtuk, a kérdésből egyértelmű, hogy a felvetés olyan épületben lakótól származik, ahol a fűtésdíj felosztásához szükséges adatokat a lakók évente adják meg a PÉTÁV Kft-nek. Idén, költségmegosztási adatok hiányában, 14 épület lakóival nem történt meg az elszámolás augusztus végéig.

Idény végi elszámolás esetén az elszámolási időszak adott év június 1. napjától a következő év május 31-ig tart. A hőmennyiségmérők és a költségmegosztók leolvasására a fűtési időszak befejezését követően kerül sor. A PÉTÁV Kft. köteles a fűtési költség megosztására vonatkozó adatok átvételét követő 45 napon belül az épületrészek számláit kibocsátani. Az esetek 98%-ban már az adatok átvételét követő hónapban megtörténik az elszámolás.

A számlák fizetési határideje általában a hónap utolsó napja. Akik díjvisszatérítésre jogosultak és nincs tartozásuk, azok számára a határidőig a PÉTÁV Kft. a díjkülönbözetet, az általuk választott fizetési módon (postai úton vagy bankszámla számra) visszautalja.

Aláhúzták: a Pécsi Távfűtő Kft. a fűtésdíj elszámolásakor bárki számára igazolható módon teljesíti jogszabályi és szerződésben vállalt kötelezettségeit. Mint a társaság illetékesei lapunkhoz eljutatott válaszlevelükben írták, a fűtésdíj részszámla a korábbi elszámolási időszakok megtakarításának arányában csökkenthető, a tulajdonos írásos kérelmére.

A távhő mérés szerinti elszámolására számos megállapodás jöhet létre a lakók és a PÉTÁV között. Ha a hatályos megállapodással nem elégedettek a lakók, és a jogszabályok adta keretek között egyezségre tudnak jutni az elszámolás feltételeiben, akkor kezdeményezhetik a hatályos megállapodás módosítását.

A továbbiakban felmerülő kérdésekkel kapcsolatban a társaság azt kéri, a fogyasztók keressék fel ügyfélszolgálatukat az alábbi elérhetőségeken: 72/503-402, e-mail: ugyfelszolgalat@petav.hu).