Picasso ma dupláz

Szórakoztató, meghökkentő és gondolatébresztő – ilyen előadásnak szánták alkotói a Picasso kalandjai pécsi színpadi adaptációját. A közönség a megmondhatója, hogy ez sikerült is. No meg a szakma, ugyanis a Hajduk Károly címszereplésével bemutatott abszurd a XIII. POSZT versenyprogramjában a fesztivál díjaiért kel versenyre ma este. Ráadásul kétszer is egymás után: 18 és 22 órakor, a PNSZ Kamaraszínházában.

hirdetés

A szó legnemesebb értelmében vett bohóctréfák és szívszorítóan megrendítő pillanatok füzéreként kel életre a Picasso-sztori a pécsi előadáson. Ebben az abszurd játékban azon sem lepődünk meg, hogy a szereplők szabadon járnak-kelnek a színpad és a filmvászon között.

– Miután emblematikus filmről beszélünk, ragaszkodnunk kellett a történethez, nem sajátíthattuk ki azt magunknak csupán apropóként. S nem is szeretnénk becsapni azokat a nézőket, akik ismerik, szeretik, s ezért nézik meg az előadást – mesélte a rendező, Méhes László még a premier előtt. – Ám miután a film jeleneteiből válogatnunk kellett, az általunk összerakott „mozaikkép” óhatatlanul máshová helyezi a hangsúlyokat, más gondolatok erősödnek föl a színpadi átdolgozásban. A művésznek a világhoz, a pénzhez, s a lélek tisztaságához való viszonyát boncolgatjuk, azt, hogy létezik-e vegytiszta művészet? Persze, mindezt nagyon mulatságos köpenybe bújtatva.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjának idei válogatói, Solténszky Tibor dramaturg, rendező és Szigethy Gábor író, rendező, színháztörténész úgy ítélte meg, a PNSZ előadásának ott a helye a legjobbak között.  Így ma este két ízben: 18 és 22 órai kezdettel is láthatja a közönség, valamint a fesztiválon működő mindhárom zsűri ezt a nevetéssel és sírással egyaránt könnyeztető abszurd játékot.

– Az a legjobb, ha a színház szórakoztatva nevel, s e kultuszfilm színpadi adaptációja ilyen – vélekedik Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója. – Gondolatilag is értékes produkciónk ez, melytől a humor és a felszabadult nevetés sem idegen. Ráadásul összművészeti jellegű, hisz egyértelmű képzőművészeti vonatkozásai mellett fontos szerepet kap benne a zene és a tánc, utóbbi a Pécsi Balett művészei révén. Méhes László rendezésében mindez egységes, pergő, precízen poentírozott előadássá szervesül, briliáns alakításokkal.

Túl vagyunk a fesztivál felén, de jó pár versenyelőadás még előttünk áll. Arra, hogy közülük melyiket tartja méltónak a zsűri a rangos díjak valamelyikére, június 15-én, szombaton este nyolckor, a díjkiosztón gálán derül fény.