Pikáns téma, sok nevetés a Szabadtérin

Némi pikantériával fűszerezett, poént poénra halmozó komédia a Pécsi Szabadtéri Játékok idei első színházi bemutatója. Ray Cooney és John Chapman darabja, a Duplafoglalás igazi nyáresti szórakozást nyújt.

hirdetés

Félreértések ezernyi szála, füllentések sokasága, sziporkázó nyelvi bravúrok és egymást váltó komikus helyzetek teszik roppant szórakoztatóvá ezt a vérbő angol vígjátékot, melynek férfi főszerepét a szerző önmagára írta, s játszotta is nagy sikerrel. Pécsett, a Méhes László rendezte előadásban Besenczi Árpád kelti életre a könyvkiadásnak és szövegkorrigálásnak élő, középkorú férjet. Az egész bonyodalom abból ered, hogy ő az üzlettársának, felesége pedig a legjobb barátnőjének adja kölcsön estére a lakást, szerelmi légyott céljából. A randevúzni készülők amúgy házastársak, ám e pár órát eredetileg nem egymás társaságában szándékoztak eltölteni.

A darab címe arra utal, hogy egy ágyra két párocska is pályázik egyszerre, ám ha jól utánaszámolunk, akár triplának is nevezhetnénk a foglalási igényt, hisz a szobalány és a lakberendező is ugyanarra számít: a megüresedő lakásra, mivel a házigazdák egy partira hivatalosak épp. Ám ahogy ilyenkor lenni szokott, borul a terv: férj-feleség itthon marad, viszont sorra érkeznek a ,,vendégek”. Hogy ki kihez jött és kinek hisszük, no meg akaratlanul is kivé lesz, nem részletezem. Az első füllentés elindítja a lavinát, és két felvonáson keresztül győzzük nyomon követni a váratlan fejleményeket.

A szereplők mondatról mondatra halmozzák a poénokat (Hamvai Kornél bravúros fordításának is köszönhetően), a helyzetkomikumot megteremtő szerző pedig minduntalan gondoskodik arról, hogy ami félreérthető, azt értsék is félre az érintettek. Csak a néző tud mindent pontosan.

A pergő cselekmény óramű-pontossággal működő jelenetei óriási koncentrációt követelnek a színészektől, akik azonban láthatóan-érezhetően élvezik e fergeteges mókázást. Besenczi Árpádnak, Sághy Tamásnak, Stubendek Katalinnak, Vidákovics Szlávennek, Györfi Annának, Lipics Zsoltnak, Darabont Mikoldnak, Füsti Molnár Évának és Facskó Maricának hála, a nézőknek nincs más dolguk, mint hogy az első öt percben megjegyezzék a neveket, aztán jöhet az immunerősítő nevetés. A hűvös éjszakákon ez nem is árt, hisz a Káptalan utcai szabadtéri színpadon, a csillagos ég alatt játsszák az előadást, ezen a héten még több alkalommal: július 7-10. között minden este kilenctől.