Plázák ellen a Lehet Más a Politika

Élénkítené a hagyományos piacokat és a termelői árusítást a Lehet Más a Politika. A parlamenti párt közben féléves plázaépítési moratóriumot is elrendelne – mondta Ladányi Attila megyei képviselő, választmányi tag Pécsett szerdán a vásárcsarnok előtt.

hirdetés

Mint elhangzott, a párt azt szeretné elérni, hogy ne épülhessenek a következő 6 hónapban hipermarketek az országban. Az LMP szerint ezek a nagyáruházak tönkreteszik a helyi piacokat, termelőket. Így növelik a vidéki munkanélküliséget, elveszik a megélhetés lehetőségét a szegény sorsúaktól.

A párt egy átlátható és kiszámítható, közösségi elvű és európai szintű szabályozást szeretne. Elérnék, hogy az elmúlt 20 évben tapasztalt, közösségi kontroll nélküli, a városképre, a környezetre és a helyi gazdasági viszonyokra gyakorolt hatásokat figyelmen kívül hagyó pláza- és hipermarket-építési gyakorlatát megszüntesse az állam.

Az új szabályozás kidolgozásához széles körű egyeztetésre és vitára van szükség, ez hat hónapot vehet igénybe. Ennek idejére javasoltak tiltást az új kereskedelmi központok építésének engedélyezésére. Ladányi Attila szerint a helyben termelt áruk elvesztették presztízsüket és piacukat, a termelők, a mesteremberek tönkrementek, a fogyasztók így gyakran választási lehetőség nélkül maradtak. Szerinte ha a helyi termelők újra el tudják adni áruikat, több jövedelem keletkezik a helyi közösség tagjainál, élénkülhet a helyi gazdaság, így vásárlóerejük is növekszik.

Az LMP akcióját megelőzően országos kampány is indult, amely a hazai termékek vásárlásának fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Pécsett Sztojkovics Éva és Moór Eszter képviselők népszerűsítették a magyar árukat a ,,Vedd a magyart! Védd a magyart!” elnevezésű program keretében még a múlt héten. Akkor Budapesten és 18 megyei jogú városban egyszerre vásároltak a helyi piacon, a helyi zöldségesnél magyar élelmiszereket, demonstrálva a hazai termékek vásárlásának fontosságát.