Pogányból 20 perc alatt Pestre: elképesztő ötlet vagy valóság?

Budapest, Zágráb és Salzburg is elérhető repülővel hamarosan Pécsről – legalábbis ez szerepel az állítólag hamarosan induló Rohan Air légitársaság honlapján. A cég már munkatársakat toboroz, Pécsre is. Egyelőre nagyon ködös, hogy mit is akarnak. 

hirdetés

Egy a cég honlapján elhelyezett térképen látszik, hogy a légitársaság egyebek mellett Pécs és Budapest között is tervez járatokat, sőt Pécsről Zágrábba és Salzburgba is, összesen tehát 22 desztinációt tervez Magyarországról európai célpontokra. A cég pilótákat, légiutas-kísérőket és reptéri személyzetet is keres – Pécsre is.

A Godaliyanage Rohan Nanayakkara – aki Magyarország tiszteletbeli konzulja Srí Lankán – által alapított légitársaságnál többek között kereskedelmi menedzsert, titkársági és pénzügyes kollégát keresnek, a dolgozóknak július elsején kellene munkába állniuk.

 

Állítólag egy ATR-72-es repülőt használnának, amelynek bőven elég a pogányi kifutópálya. Ezt a típust regionális utasszállítónak több légitársaság használja, maximum 1500 kilométer távolságra 500 km/órás sebességgel repíti az utasokat.

A 78 személyes gép földes, kavicsos, füves kifutópályán is fel tud emelkedni, és elég neki 14 méter pályaszélesség. A cég terveiről még senki sem tud hivatalosan, a honlapján megjelent információkon kívül sem a pécsi önkormányzatot, sem a repteret nem keresték meg.

A pécsi önkormányzat is ezt erősítette meg, mondván: nem állnak velük kapcsolatban, az értesüléseket sem tudják kommentálni.

Az Airportal.hu írása szerint a légitársaság egy LankAir nevű cég ágazata, míg a LankAir az R-Group tulajdona, ez a csoport pedig az 1945-ben alapított Ceylon Carriers vezetésével működik. Egyébként a szakportálnak sem nyilatkozott a tiszteletbeli konzul, és nem reagált a cég sem.

A legutóbbi pécsi közgyűlésén a repülőtér eladása kapcsán egyébként Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta, ha van szakmai befektető, amely akár a magyar állam is lehet, nyitottak az eladási tárgyalásokra, ez most is így van. De ha el is adják, akkor is az a cél, hogy működjön a légikikötő.