Projektiroda Pécsett

Projektirodát nyitott az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) kedden Pécsen a város hátrányos helyzetű lakóinak felzárkóztatása érdekében.

hirdetés

Az iroda a szegények lakhatási körülményeinek és szociális helyzetének javítását szeretné elérni az európai uniós források hatékony felhasználása és egy, az érintettek aktív szerepvállalását igénylő komplex program kidolgozásával. A főként a Soros Alapítvány támogatásából finanszírozott, a helyi önkormányzat, továbbá civil- és segélyszervezetek közreműködésével zajló féléves projektre 60 ezer dollárt költenek.

Márczis Márta, az UNDP pozsonyi régióközpontjának szakmai vezetője az iroda megnyitóján azt mondta: az 1965-ben indult ENSZ Fejlesztési Program fő feladata a fejlődő országok gazdasági és társadalmi fejlődésének elősegítése. Ezen belül kiemelkedően fontos a szegénység elleni küzdelem, amelyre a gazdasági válság kezdete óta Európában is egyre nagyobb szükség van. Úgy vélte: ahogy minden térségben, úgy Pécsen is igyekeznek megtalálni annak a módját, hogyan lehetne a leghatékonyabb segítséget nyújtani a rászorulóknak.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere hangsúlyozta, hogy a városvezetés számára kiemelten fontos feladat az elmaradottabb keleti városrész felzárkóztatása, és örömét fejezte ki, hogy rövid időn belül immár a második projekt indul, amely ezt tűzte ki célul.

Az eseményen elhangzott az is, hogy az UNDP a baranyai megyeszékhelyen folytatott munkájában hasznosíthatja azokat a tapasztalatokat, amelyeket Kolozsváron, egy hasonló területi alapú integrációs projektben, továbbá a borsodi Cserehát programban szerzett. Utóbbinak köszönhetően mintegy száz hátrányos helyzetű településen szerveződtek aktív, magukért és környezetük jövőjéért tenni akaró, lakóhelyük irányításában részt vevő közösségek.

[frame] A projekt három helyi koordinátora között felosztották a György-telepet, a Hősök terét és Pécs-Szabolcsot magában foglaló területet. [/frame]