PTE: pénzmosási technikákról szól a keddi Nyitott Egyetem

A Pécsi Tudományegyetem által indított Nyitott Egyetem havi rendszerességgel szervez előadásokat a nagyközönség számára. Kedden Gál István László, a PTE Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi docense azt mutatja be előadásában, hogy vajon kik és miért alkalmaznak pénzmosási technikákat, valamint ismerteti a leggyakoribb módszereket – adta hírül az OrientPress.

hirdetés

A fáma szerint Al Capone bűnszervezete az illegális szerencsejátékokból és tiltott alkoholkereskedelemből származó jövedelmét autómosók és nyilvános mosodák segítségével legalizálta, és innen ered a „pénzmosás” elnevezés.

Napjainkban azt a folyamatot értjük alatta, amelynek során bűncselekményből származó anyagi javakat különböző banki vagy pénzügyi műveletek segítségével, illetőleg gazdasági tevékenység gyakorlása során (például egy offshore cég felhasználásával) látszólag legális forrásból származó összeggé változtatnak át.

Aki bűncselekményből származó pénzhez jut, annak először azt kell eldöntenie, hogy szükség van-e a jövedelme legalizálására, azaz pénzmosásra. Bizonyos összeghatárig (ez egy átlagos magyar állampolgár esetében nagyjából 10 millió forint) ugyanis minden gond nélkül elkölthető az illegálisan szerzett pénz. Ha a kétes eredetű pénzösszeg elér egy bizonyos nagyságot, ötven-, százmillió forint körüli összeget, akkor már feltétlenül szükség van a jövedelem forrásának eltitkolására.

A pénzmosás különböző módszereinek, technikáinak tételes felsorolása lehetetlen, mivel a különböző eljárások folyamatosan fejlődnek; az innovációk hátterében pedig pénzügytechnikai, számviteli és jogi szakismerettel rendelkező tanácsadók állnak. Gál István László előadásában a jogi háttéren túl néhány jellemző pénzmosási technikát mutat majd be. Az előadás nyilvános és ingyenesen látogatható.

Forrás: OrinetPress Hírügynökség