PTE-vesztegetés: februárig nyomozhatnak

A Baranya Megyei Főügyészség a napokban elrendelte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vesztegetési ügyében a nyomozás két hónappal, január végéig történő meghosszabbítását – tájékoztatta a Baranya megyei főügyész csütörtökön az MTI-t.

hirdetés

Varga-Koritár György, a Baranya Megyei Főügyészség főügyésze elmondta: különböző adminisztratív teendők elvégzése miatt kérték a PTE gazdálkodásával összefüggésben bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt elrendelt nyomozás meghosszabbítását január 28-ig.

A főügyész hozzátette: a meghosszabbított határidő valószínűleg elegendő lesz, így jövő év elején befejeződhet a nyomozás.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tavaly április óta folytat nyomozást a PTE gazdálkodásával összefüggésben bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Több mint húsz ember ellen indult eljárás. Az ügyben érintett lett az egyetem informatikai igazgatója, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója és a PTE három, informatikai termékekkel, irodaszerekkel foglalkozó beszállító cégének több képviselője is.

Az NNI titkos információszerzésen is alapuló feltételezései szerint az egyetemi alkalmazottak különböző beszerzések során pénzért jogtalan előnyhöz juttatták a három vállalkozást. Az ügyben tizenegyen kerültek előzetes letartóztatásba.

Utoljára a gazdasági főigazgató, Imhof Gábor szabadult, és idén júliusban 30 millió forint óvadék ellenében a házi őrizetét rendelte el a Pécsi Ítélőtábla. A Pécsi Városi Bíróság augusztusban ezt is megszüntette, és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

Szabadulása után azonban újabb eljárás indult ellene, mert több millió forint értékben rendelt műszaki cikkeket az interneten az egyetem költségére. Ez vezetett az újabb őrizetbe vételéhez és újabb előzetes letartóztatásához.

A megrendeléseket a még egyetemi vezetőként kapott VIP-kártyájával bonyolította le. Erre azért nyílt lehetősége, mert bár a gyanúsításával összefüggésben korábban visszavonták főigazgatói megbízatását, e jogosultságát nem szüntették meg. Végül csak 83 ezer forint értékben tudott vásárolni, az egyetem ugyanis leállíttatta a megrendeléseket. Ha bűnössége bebizonyosodik, halmazati büntetésként 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.