Publicus: az ellenzék vezet, a bizonytalanok körében is jobban áll a Fidesznél

A Népszava megrendelésére készített közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a teljes népesség körében jobban áll az egyesült ellenzék, mint a kormánypártok.

hirdetés
Uránia Mozi

A kutatás szerint jelenleg aktívabbnak tűnnek az ellenzéki szavazók, azaz a kampányrajtra az Egységben Magyarországért pártszövetséget támogatókat sikerült inkább megmozgatni, ugyanis a Publicus február közepén készített felmérése alapján az ellenzéki szavazók 87 százaléka mondja azt, hogy biztosan elmegy szavazni április 3-án. Ezzel szemben a kormánypárti választók 82 százaléka biztos a voksoláson való részvételében.

Az is szinte biztosra vehető, hogy az országgyűlési választáson magas lesz a részvétel. Most 73 százalék biztos abban, hogy elmegy majd szavazni, és további 9 százalék is valószínűsíti, hogy végül leadja szavazatát – derül ki a Népszava cikkéből.

A bizonytalanok körében a Publicus szerint jelenleg az ellenzéknek lehet több tartaléka, ugyanis 27 százaléknyian inkább rájuk adnák szavazatukat, és 17 százalék nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg inkább a Fideszt fogja támogatni. A bizonytalanok táborának fele viszont még nem döntötte el, vagy nem tudja biztosan, hogy végül hova fog szavazni.

A Publicus mérése szerint a teljes népesség körében jelenleg 34 százalékos az ellenzék támogatottsága, szemben a kormánypártok 32 százalékával. Ez elmozdulást jelent a legutóbbi, januári adatokhoz, akkor még 33-31-re a Fidesz-KDNP vezetett. Az 1000 fő telefonos megkeresése alapján készült reprezentatív felmérés tanulsága szerint, ha most lennének a választások, sem a Kétfarkú Kutyapárt, sem pedig a Mi Hazánk Mozgalom nem jutna be a parlamentbe, míg a Gattyán György nevével fémjelzett Megoldás Mozgalom támogatottsága még az egy százalékot sem éri el.

Fotó: publicus.hu

Hirdetés