Quaestor-ügy: gyors lesz a kártalanítás

A Quaestor-ügyben érintettek polgári jogi úton érvényesíthető kártalanítását segítő törvényjavaslatot nyújt be három héten belül az Országgyűlésnek a nagyobbik kormánypárt – hangzott el egy keddi, budapesti háttérbeszélgetésen.

hirdetés

A jelenleg érvényes szabályok szerint a kártalanítással meg kell várni a büntető eljárás végét, de a Fidesz szeretné felgyorsítani a folyamatot: a tervezett új jogszabály lehetővé tenné, hogy polgári jogi igénynél, ha van megállapított kárösszeg, elkezdődhessen a kártalanítás és a kifizetés a büntető eljárástól függetlenül. Problémát jelent – mondta a háttérbeszélgetést tartó vezető fideszes politikus -, hogy Magyarországon egyelőre nincs olyan jogszabály, ami a csoportos perképviseletet lehetővé tenné, ezért a változtatást valószínűleg a polgári perrendtartásban vezetnék be.

A Fidesz szerint a Quaestor-ügyben a Befektető-védelmi Alap kártérítési kötelezettsége is fennáll, ehhez azonban igazgatótanácsi döntés szükséges. A döntés az elnökön múlik, ha ez negatív lesz, akkor bírósági eljárás kezdődhet – hangzott el.

A kormánypárti politikus közlése szerint 32 ezer kötvényes érintett, közülük 22 ezren 6 millió forint alatti befektetéssel bírnak, és kevesebb mint 10 ezren vannak a 6 millió felettiek. Hét befektetőnek 100 millió forint feletti összege van a Quaestornál.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a költségvetési törvényjavaslatot április 30-ig benyújtja a kormány és június végéig fogadhatja el az Országgyűlés. A jövőben is ez lesz a gyakorlat, hogy nagyobb kiszámíthatóságot teremtsenek a gazdasági szektorban. Az adótörvényeknél „nagyobb meglepetés”, például jelentős áfacsökkentés nem várható. A kormány a gyermekek utáni adókedvezmény növelése mellett az életpályaszerű intézkedéseket szeretné végig vinni, a szociális dolgozóknak, közalkalmazottaknak is terveznek életpályát alkotni.

A reklámadót április 8-án tárgyalhatja a kormány. A Fidesz-frakció 5 százalék körüli kulcsban gondolkodik, de a kisebb szolgáltatókat, vállalkozásokat nem vonnák be az adózói körbe – derült ki a beszélgetésen, ahol a vezető kormánypárti politikus arról is beszélt: a ciklus vége felé tovább bővülhet a vasárnapi munkavégzés tilalma. Emellett kezdeményezik, hogy a reggel 6-tól 22 óráig való nyitva tartás 4.30-tól 22 óráig tartóra módosuljon.