Rács mögé kerülhetnek a pécsi bolthálózat vezetői

A Baranya Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat egy pécsi székhelyű cég vezetői ellen. Félmilliárdnyi kamu számláról tudnak az ügyészek.

hirdetés


A pécsi cég országszerte több kiskereskedelmi egységet üzemeltetett, üzleteikben túlnyomó részt élelmiszert, ruházatot és háztartási jellegű fogyasztási cikkeket értékesített. A vád szerint a kft. két vezetője 2011-től részben ismeretlen személyektől, részben két másik vádlottól szerzett be fiktív számlákat.

Varga-Koritár György főügyész közlése szerint ugyanakkor a társaságok között gazdasági tevékenység nem volt, a bolthálózatot működtető cég a számlákon megjelölt árukkal nem rendelkezett, illetve ismeretlen forrásból szerezte be.

Az ügyészség azt állapította meg, hogy a pécsi cég összesen közel 500 millió forintnyi valótlan tartalmú számlákat állított be a könyvelésébe, amivel két év alatt mintegy 130 milliós adóhiányt okozott a költségvetésnek.

A nyomozás során a cégtől lefoglaltak hét gépkocsit, 60 millió forintot és hatezer eurót, míg az ügy négy vádlottjától további autókat, és 43 millió forintot.

A cég vezetői által elkövetett költségvetési csalás bűntettének büntetési tétele 5–10 évig terjedő szabadságvesztés, amely bűncselekmény elkövetéséhez a másik két vádlott a számlák kiállításával segítséget nyújtott.