Veszprém átvette a Poldi bácsi programot

A pécsi Poldi bácsi program után parkőrséget állított fel a veszprémi önkormányzat is. Az észak-dunántúliak még a pécsi kezdeményezés nevét is lemásolták, s Poldi bácsi programra keresztelték az év elején indult felügyelői hálózatot.

hirdetés

Mint ismert, Pécsen immár négy parkőr teljesít szolgálatot Kertvárosban, Uránvárosban, keleten és a belvárosban. A Poldi bácsi programot elsőként az országban azért indította el Páa Zsolt polgármester, hogy elejét vegye a köztéri rongálásoknak, a közösségellenes magatartási formáknak, a garázdaságoknak, a szemetelésnek.

A jól működő rendszert már másolják is, ugyanis parkfelügyelői szolgálatot működtet a veszprémi önkormányzat is. Ahogy Pécsett sem, úgy az észak-dunántúli városban sem látnak el az őrök hatósági feladatokat, sokkal inkább a társasházak környékén puszta megjelenésükkel gondoskodnak a rendről. A veszprémi Poldi bácsik között van olyan felügyelő, aki egy hónap alatt négyezer liter szemetet gyűjtött össze a területén a rendszeres hulladékszállítás ellenére.

Horváth Zoltán, a Veszprémi Közüzemi Zrt. városgazdálkodási igazgatója az MTI kérdésére elmondta: minden választókörzetben dolgozik egy parkfelügyelő, a kádártai városrészen pedig négy órában foglalkoztatnak erre a feladatra egy munkatársat, így összesen 13 parkfelügyelőt alkalmaznak és egy koordinátort.

Ismertette: a parkfelügyelő feladata egyebek mellett a zöldterületek, közterületek, játszóterek ellenőrzése, bejárása, a rongálások bejelentése, a parlagfüves területek felderítése, a lombgyűjtés ellenőrzése, részvétel a síkosságmentesítésben, valamint a városi rendezvények utáni helyreállítás.