Rágózz a stressz ellen!

A sportolókra, edzőkre érdemes figyelni, ha egészséges szokásokat szeretnénk kialakítani: stresszes helyzetekben például remek ötlet a rágófogyasztás – ezt teszik a legrangosabb sportesemények edzői is játékosaikért izgulva.

hirdetés

Az UEFA Bajnokok Ligája több mint húsz éve a nemzetközi futballélet legrangosabb eseménye. Csapatok tucatjai és játékosok százai vettek részt a döntőben; az évek során sztárok jöttek-mentek, klasszisok tűntek fel, majd merültek feledésbe. Egy dolog azonban megrendíthetetlen maradt a Liga történetében: a döntőben a pálya szélén a két edző folyamatosan és erőteljesen rágózik. Minden edző, mindig, minden döntőben. Hasonló a helyzet a jelenleg zajló 2014-es labdarúgó-világbajnokságon is.

A rágózás hatására fokozódó nyáltermelés beindítja az emésztési reakciót, ezáltal segít visszaállítani a kívánatos állapotot, vagyis csökkenti a stresszes helyzetek gyomorra gyakorolt káros hatását.

A másik fontos tényező a rágás, mint fizikai tevékenység. Egy erőteljes izom folyamatos működtetése stresszcsökkentő hatással bír; ezen az elven működik a stresszlabda is, melynek folyamatos összenyomása nyugtatja az idegrendszert. Talán meglepő, de a test legerősebb izma a rágóizom, így a rágóizom folyamatos működtetésével azonos hatást érünk el, és még a fent leírt nyáltermelés-fokozódás is véd bennünket a stressz káros hatásaitól.