Rajzfilmet rajzolhatnak a pécsiek

Még az Arany János Emlékévhez is kapcsolódik a Pécsi Animációs Konferencia, amit március 10-11-én tartanak. 

hirdetés

2015-ben a Total Art Egyesület „100 éves a magyar animáció” címmel programsorozatot rendezett, melynek keretében valósult meg az első konferencia. A második konferencia két fő témakört kíván érinteni. 

A fórumon foglalkoznak az Arany adaptációkkal a rajzfilmen. Az előadások szakmai szemmel elemzik az alkotásokat. Emellett érintik a jubiláló alkotókat, jubiláló filmeket.

Ahogy én látom címmel mindkét nap délelőtt Arany János balladái és a Magyar népmesék vetítése és rajzos foglalkozás is lesz a Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola és Gimnázium alsó, és felső tagozatos gyermekeivel az Apáczai ÁMK Művelődési Ház Könyvtárában. A foglalkozás rávilágít arra, hogy hogyan értelmezik, és hogyan jelenítik meg Arany balladáinak, valamint a Magyar Népmesék képi világát a gyerekek. Így könnyebbé válik számukra az irodalmi mű/népmese feldolgozása, értelmezése, ennek során vizuális kultúrájuk is fejlődik.

A két nap egyik legérdekesebb programja, hogy az érdeklődők mozgó jelenetet is készíthetnek. Erre akkor nyílik lehetőség, hogyha egy visszatérő mozgássort papírra vetnek, majd ezt egy a zootrópba (forgó dob) helyeznek. Így a figurák megmozdulnak. A labda-pattogástól, arckifejezésig, bármit meg lehet mozgatni. Lehetőség van kipróbálni a stop trükk technikát, tárgyak, figurák, papírból kivágott formák segítségével a gyerekek saját kisfilmet készíthetnek.

A két napos konferenciát az Apáczai ÁMK Művelődési Ház és Könyvtárában rendezik meg.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni március 6.-ig a totalart.pecs@gmail.com e-mail címen lehet.