Reménysugár kínálkozik Tüskésrét számára

Egy állami tulajdonban lévő telek önkormányzati birtokba kerülésével megnyílhat az út az egykor zagytározónak használt tüskésréti területek rekreációs célú parkká alakítására. A milliárdos nagyságrendű munkákhoz uniós támogatás vehető igénybe.

hirdetés

Alkalmas lesz rekreációs lehetőségek növelésére a jövőbeni fejlesztések segítségével Tüskésrét, a Pécs város szívében elhelyezkedő, mintegy 400 ha kiterjedésű terület. A térséget az erőmű fél évszázaddal ezelőtti üzembe lépésétől zagy elhelyezésére használták egészen 2004-es felhagyásáig. Az évtizedek alatt 35 millió köbméternyi erőművi pernyét és salakot halmoztak itt fel.

A terület rekultivációja az elmúlt időszakban csak részlegesen történt ugyan meg, azonban a város már régóta dédelgeti egy, a térség rekreációs parkká fejlesztésével kapcsolatos terv megvalósítását. Most egy uniós pályázat nyújthat segítséget, azonban a támogatás igénylése előtt még egy, a Magyar Nemzeti vagyonkezelő tulajdonában lévő területet kell megszereznie az önkormányzatnak – mondta lapunknak Kővári János, a Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság elnöke.

Az illetékes azt mondta, ha a terület önkormányzati tulajdonba kerül, az erőmű hozzákezdhet a térség rekultiválásához, a káros anyagok semlegesítéséhez. Ezt követően, legkorábban jövőre indulhat Pécs az említett uniós pályázaton, amelynek kapcsán épülhet ki egy, a malomvölgyi parkhoz hasonló pihenőhely.

Az uniós program első lépéseként a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság végez kutatást a terület felélesztését, a zagykazetták rekultivációjának, új funkciók telepítésének lehetőségét illetően. Városházi információink szerint egyelőre arra van pénz, hogy nagy vonalakban kidolgozzák a terveket, amelyekkel később majd pályázni tudnak.

Amennyiben az álomból egyszer kézzelfogható valóság lesz, a Tüskésrétre tervezett funkciók mellett helyet kaphatnak a területen sportot és rekreációt szolgáló létesítmények, sportpályák, kerékpárutak, kemping vagy akár vízi sporttelep is.

Kővári János rámutatott: ma még korai lenne arról beszélni, hogy mikor is barangolhatunk először Pécs legújabb pihenőhelyén. Jelenleg annak is örülhetünk, ha ebben az évben pécsi kézbe került a teljes, rekreációs célokra tervezett terület.