Rendezettebb lesz a Király utca képe

A város fő sétálóutcájának eddigi keszekusza képét változtatnák meg azzal az új rendelettel, amelyben szabályozzák a vendéglátó egységek arculatát. A terv pontosan meghatározza például, hogy milyen típusú bútorokat milyen felületen helyezhetnek ki az utcára.

hirdetés


A vendéglátóhelyek kiülős részeinek eddigi tarkaságát, rendezetlenségét, szabályozatlanságát szüntetné meg a város az új jogszabállyal. Az érintettek bevonásával kialakított koncepció szerint a jövőben csak a leírtak szellemében lehetne kialakítani az előkerteket. Ebben pontosan meghatározták a terület burkolóanyagát, a bútorok anyagát, színét.

Mint azt Szécsi Zsolt, Pécs főépítésze a témával foglalkozó előterjesztésben kifejti, az elkészült koncepcióval szemben csak néhány üzlet gazdájának volt ellenvetése, tekintve, hogy a terv miatt csak kevesebb asztalt helyezhettek volna ki az utcába. Végül arra jutottak az önkormányzatnál, hogy a közlekedés számára fenntartott felület szélességét csökkenthetik, az üzletek érdekében. Ezzel együtt ugyanakkor a városnéző kisvonat útvonalát meg kell változtatni, hogy az a Király utcában a Széchenyi tér és a Színház tér között ne közlekedhessen.

A rendelet megalkotását azért tartotta fontosnak a városháza, mert eddig szabályozás hiányában sem a Király utca rendezett arculatára, a kitelepülések és kerthelyiségek méretezésére nem tért ki jól használható, mindenre kiterjedő előírás.

A jogszabály többek között rendelkezik arról, hogy a kerthelyiségekben elhelyezhető székek fa-, fémvázas műanyag vagy fémszerkezetűek lehetnek csak. A városháza a faszerkezetű ülőbútorok könnyedebb megjelenése érdekében javasolta a fémvázas és fa ülő- és hátlapos vagy a fa tartószerkezetű és textil hát- és ülőfelületű darabok beszerzését. Ha valamelyik üzlettulajdonos műanyag ülőbútort választ, akkor ügyelnie kell rá, hogy annak kialakítása fémvázas és műanyag ülő- és háttámlás legyen. A műanyag felületek rattan textúra jellegű vagy színes felülettel kell rendelkezzenek az előírás szerint.

A fémszerkezetű székeknél fémvázas és áttört felületű ülő- és háttámlás szerkezet javasolt, míg az öntöttvas anyagú ülőbútorok alkalmazását a város nem javasolja. A fémbútoroknak ezzel együtt sötét színű vázzal kell rendelkezniük. Az asztaloknak az ülőbútorokkal megegyező anyagból kell készülniük.

A kerthelyiségek árnyékolására napernyők és vásznas, csuklókaros napellenzők használhatók, de – szól a koncepció – törekedni kell a mobil napernyők használatára. Emellett betiltották az önállóan telepített, több pillérre támaszkodó vászontetők kihelyezését. Ahol koros fák közé kerül a kerthelyiség, és a fák megfelelő árnyékolást biztosítanak, ott a külön napernyők kihelyezését nem javasolják. A kerthelyiségek kialakításához javasolják növényzet kihelyezését is kerámia- vagy kerámia hatású kaspókban.

Az új jogszabály már tavasszal hatályba lép, így az idei szezonban már a most elfogadott előírásokat kell érvényesíteniük a kerthelyiségek gazdáinak – tudtuk meg a városházán.