Sokat apadt a Duna

Dr. Hargitai János kormánymegbízott, a Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnöke kedden adta ki az árvízi helyzetről szóló sajtóközleményét. Szó szerint közöljük.

hirdetés

„A Kormány által a Duna áradása miatt a mohácsi járás közigazgatási területére június 10-én kihirdetett veszélyhelyzet továbbra is érvényben van. Ennek következtében védekezési területünkön, valamint a Baja-Margitta szigeti árvízvédelmi szakaszon, amelyhez a Mohácsi sziget is tartozik, a rendkívüli árvízvédelmi készültség előírása alapján végzik munkájukat a szakemberek.

A Duna vízállása Mohácsnál ma, június 18-án 14 órakor 853 centiméter, ez az elmúlt 24 órában 42 centiméter vízszintcsökkenést jelent. A folyó Dunaszekcsőnél ma 14 órakor 855 centiméteres szinten állt, ami 31 centiméter apadás egy nap alatt. A víz magasságának csökkenése ugyan még mindig lassú, de láthatóan gyorsuló ütemű, amely már a baranyai szakaszon is a helyreállítási munkákat helyezi előtérbe.

A mohácsi és a dunaszekcsői kompjáratok nem közlekednek, a folyón hajózási tilalom van érvényben, a mohácsi határkikötő le van zárva. Viszont megkezdődtek a Dunán való közlekedés újraindításának előkészületei. A dunaszekcsői kompjárat várhatóan a holnapi nap folyamán elindul, a mohácsi komp újraindításához a szükséges engedélyek beszerzése folyamatban van.

A folyón a hajózási tilalmat a Nemzeti Közlekedési Hatóság holnap, június 19-én reggel 8 órától feloldja. A közúti közlekedésben korlátozás nincs.

Mint a Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnöke, összhangban a miniszterelnöki biztos Intézkedési Ütemtervével, a katasztrófavédelemről szóló törvénnyel és a hozzá kapcsolódó jogszabályokkal, ma kiadtam a Baranya Megyei Védelmi Bizottság Elnökének 3/2013. (VI. 18.) számú határozatát, amelyben rögzítettem a Duna baranyai szakaszán levonuló árvíz okozta károk felszámolására és helyreállítására vonatkozó feladatokat, azok végrehajtásában résztvevő szervezetek teendőit.

Az ár elleni védekezés a folyó baranyai szakaszán is lényegében befejeződött, most a Duna apadásának függvényében az ideiglenes gátak bontása, a fertőtlenítés, a károk felmérése, a védekezés során felhasznált homok és homokzsákok számára deponáló helyek kijelölése, a helyreállítás, a védekezés során felmerült költségek meghatározása, a védekezés tapasztalatainak összegzése a sürgető feladat.

Dunaszekcsőn az elmúlt 24 órában megkezdték a gátakba épített homokzsákok kiürítését, és ezzel a kompkikötő környékének tisztítását, előkészülve a Dunaszekcső és Dunafalva közötti kompjáratok újraindításához. Bárban is megkezdődött az ideiglenes gátak bontása és a homokzsákok kiürítése.

Mohácson a belvízzel veszélyeztetett részeken szükség esetén szivattyúzzák a vizet. A Szent János utca 19. számú ház előtti út beszakadás miatt a terület le van zárva. A helyszínt folyamatosan figyelik, mivel árvízi jelenség előfordulhat.”