Sors Tamás állt a véradóakció élére

Az immár két idei hasonló akció sikerére alapozva a Pécsi Regionális Vérellátó Központ, a Magyar Vöröskereszt és a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. véradást szervez 2010. december 2-án, csütörtökön 10-18 óra között a Hullámfürdőben. Az akció „házigazdaszerepét” ezúttal a paralimpiai bajnok úszó, Sors Tamás vállalta, a sportklubok közül pedig elsőként a PMFC labdarúgócsapata jelezte, hogy részt vesz az eseményen.

hirdetés

Az ugyancsak sportolókat és szurkolókat megszólító áprilisi és november eleji összefogás sikerét majd’ kétszáz önkéntes véradó igazolta, akiknek a jóvoltából háromszáznál több emberélet megmentéséhez elegendő vér gyűlt össze. A sportolók egészségmegőrzés iránti átlagosnál nagyobb fogékonysága és fokozott segítőkészsége késztette arra a vérellátó szolgálatot, hogy a vérhiány enyhítésének ismét e csatornáját válassza.

A segítőként felkért Pécsi Sport Nonprofit Zrt. pedig természetesen ezúttal is nyitott volt a kérésre, így az ügy mellé állt. Ahogy Sors Tamás, az ANK Úszóklub idén novemberben Junior Príma Magyar Sport díjjal kitüntetett paralimpiai és világbajnok úszója, illetve sportköri elnöke, Mátrai Judit is. Utóbbi tanítványuk nevében is úgy fogalmazott, hogy bár Tamás idejét az úszás, illetve középiskolai tanulmányai maximálisan kitöltik, egy ilyen karitatív eseményen természetesen mindig készek a lehetőségük szerinti segítségnyújtásra. A sportklubok közül pedig elsőként a PMFC labdarúgói jelezték, hogy részt vesznek az eseményen.

A véradás egyben jó alkalom saját egészségi állapotunk ellenőrzésére, hiszen az ilyenkor kötelező vérvizsgálatokon kívül (HIV, hepatitisz B és C, szifilisz) egyéb kontrollra is mód nyílik, és az egészségünk megőrzését célzó sok hasznos tanácsot is kaphatunk.

Vért csak a 18 évesnél idősebbek adhatnak, és a helyszínen fel kell mutatni a személyi igazolványt, lakcím- és TAJ kártyát.

Az OVSZ munkatársai a Hullámfürdőben december 2-án, csütörtökön 10-18 óra között várják a segítő szándékú sportolókat és természetesen a szurkolókat, további önkéntes véradókat.

A vért ad, életet ment
(Általános tudnivalók a véradásról)

Ki lehet véradó?
Véradásra jelentkezhet minden 18 és 65 év közötti egészséges felnőtt ember.

Lehet-e enni, alkoholmentes folyadékot inni a véradás előtt?
Igen, lehet enni, sőt kell, lehetőleg ne zsíros, nehéz ételt. Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot igyon a donor. Ha ezt nem tette meg, akkor célszerű a véradás előtt a véradóknak kikészített folyadékból hozzávetőleg fél litert elfogyasztani. Ha nem evett, akkor néhány darab kekszet is célszerű enni.

Évente hányszor lehet vért adni?
Férfiak akár 5-ször, nők maximum 3-szor adhatnak vért.

Mennyi időnek kell eltelnie két teljes véradás között?
Legkevesebb 56 nap,

Milyen igazolványt kell bemutatni?
Fényképes igazolványt kell bemutatni az adatok felvételéhez, pl. személyigazolvány, diákigazolvány, jogosítvány, útlevél valamint a TAJ kártyát is vinni kell.

Szükség van a társadalombiztosítási szám (TAJ) bemutatására is?
Igen.

Mi történik a véradás előtt?
A vérellátó munkatársai szóban tájékoztatják a véradás teljes folyamatáról.

Miről kell nyilatkoznia a véradónak?
Arról, hogy vérét alkalmasnak tartja arra, hogy betegeknek beadják gyógyítási célból.
Hozzájárul-e, hogy adatai a Magyar Vöröskereszt nyilvántartásába kerüljenek, kizárólag donortoborzás céljából.
Kitölti a kérdőívet, amely a donor életvitelére, betegségeire, gyógyszerszedési szokásaira kérdez. Ha nem értelmezhetőek a kérdések, forduljon bizalommal a kivizsgáló orvoshoz. Csak ő az illetékes abban, hogy a felvetődött kérdéseket, bizonytalan válaszokat együtt értelmezzék.

Minden véradás előtt van orvosi vizsgálat?
Igen. A véradásra való alkalmasságot jelenleg Magyarországon mindig orvos dönti el, a leendő véradó részletes kikérdezése – korábbi és jelenlegi betegségeiről, egészségi állapotáról -, és fizikális vizsgálata után.
Az orvosi vizsgálat vérnyomásmérésből, szív- és tüdőmeghallgatásából, a nyaki nyirokcsomók tapintásából, a látható nyálkahártyák megtekintéséből áll.