Agydaganatos kislányon segítene a sportember

Ritkán lehet olyan szerény és szociálisan érzékeny emberrel találkozni, mint Pál Alexander. A pécsi sportember egy agydaganattal küzdő kislányon, Bencze Laurán és családján szeretne segíteni egy nem mindennapi akcióval.

hirdetés

A harminchat éves Alex ugyanis a fejébe vette, hogy elindul a július végi Ironman-versenyen, ahol pénzt szeretne gyűjteni Laura rehabilitációjára. Az ultramaratont már önmagában is embert próbáló feladat teljesíteni – hát még akkor, ha az erre készülő a megmérettetés előtt fél évvel még úszni sem tud.

– Nem bírom a mélységet, a hideget, és félek a víztől, szóval számomra óriási kihívást jelent ez a verseny. A napokban kezdtem el úszni, egyik barátom, Borza Richárd segít nekem, most tanulom a gyorsúszás technikáját. Emellett egy körülbelül ötezer forintos biciklivel készülök a száznyolcvan kilométeres kerékpározásra. Azt mondták, hogy ezzel is sikerülhet, persze egy jobban felszerelt, hosszabb távú versenyzésre készített bringával könnyebb lenne – nyilatkozta lapunknak Pál Alexander.

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. természetesen a megkeresést követően rögtön a nemes ügy mellé állt, Alexander segítőjével együtt a Hullámfürdőben készülhet a nyári megmérettetésre.

A sportoló számára sem ismeretlenek a betegségek: korábban három gerincbalesete volt, és jelenleg is küzd egy autoimmun betegséggel.

– Tizennégy hónappal ezelőtt az egyik közösségi oldalon láttam a hírt a kislányról. Tíz hónapos korában már nagyon kevés esélyt láttak az orvosok arra, hogy javuljon az állapota. Azóta több műtéten és kemoterápián van túl, viszont a szülőket anyagilag nagyon megterhelték ezek a kezelések, nincs elegendő pénzük a további kúrákra. Pedig a speciális gyógytornára, a megfelelő higiéniai környezetre és a gyógymasszőrre égető szükség van – foglalta össze Laura történetét a sportoló, aki minden nap olyan öltözéket visel, amelyen megtalálható a kislány kedvenc színe, a piros.

– Épp egyik barátommal edzettem az egyik konditeremben, amikor megláttam egy újságot az Ironman versenyekről. Ő azt mondta, képtelenség, hogy ezt valaha is teljesítsem – ekkor tűztem ki célul, hogy ezzel a megmérettetéssel szeretnék a kislányon segíteni, ahogy csak tudok – mesélt a múltról Alexander, aki azt tervezi, hogy az ultramaraton céljába egy hazai vagy külföldi sztárral fut be, hogy minél több támogatót tudjon maga mellé állítani.

A sportoló heti három úszással, konditermi erősítéssel, biciklizéssel és futással készül a nem mindennapi kihívásra. Szerencsére sok segítője akad, hogy elérje a nagyjából négymillió forintos álomhatárt, amely már elég lenne a kislány javulásához.

Tasi Tímea írása.