Az elmúlt hétvégén összesen tizenhat káresettel összefüggésben érkezett jelzés a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói hat tűzesethez, öt műszaki mentéssel járó eseményhez vonultak, míg öt esetben végül nem kellett beavatkozniuk, mert a jelzés tévesnek bizonyult.

hirdetés

Tűzesetek:

2018. 01. 19.

Pécsen egy faház és egy hozzá épített előtér gyulladt ki. A pécsi hivatásos tűzoltók két egységgel érkeztek a helyszínre, melyet az oda vezető teljesen felázott földút miatt nehezen tudtak megközelíteni.

A tűz oltását kettő sugárral kezdték meg. A házban a tulajdonos gázpalackot is tárolt, amelyet a tűzoltók az irányított oltást követően, hőkamera segítségével hoztak ki, majd a visszahűtéséről is gondoskodtak.

Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

2018. 01. 20.

Szigetváron egy családi ház szobájában a televíziókészülék gyulladt ki, feltehetően elektromos zárlat miatt. Az ott lakók a lánggal égést megszüntették. A kiérkező szigetvári tűzoltók a még parázsló készüléket és állványát a házból kivitték és gyorsbeavatkozó sugárral eloltották. Az épület füsttel telítődött, az egység a házat átszellőztette.

Az eset kapcsán két fő könnyű sérüléseket szenvedett, a mentőszolgálat szakemberei füstmérgezés gyanújával a szigetvári kórházba szállították őket. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

2018. 01. 21.

Pécsen egy négy emeletes társasház emeleti lakásában a tulajdonos egy fém lábosban újságpapírt gyújtott meg. A tűzoltók a lakásba a bejárati ajtó betörésével jutottak be, mivel a tulajdonos nem volt hajlandó ajtót nyitni, majd a tűzet eloltották, a lakást kiszellőztették.

Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt, a tűz nem veszélyeztetett más lakást, illetve vagyontárgyat. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Pécsen egy iker családi ház egyik lakásának fürdőszobájában a gáz-vízmelegítő és alatta lévő szennyesruha-tárolóban keletkezett tűz. A pécsi tűzoltók légzőkészülékben, sugár fedezete mellett a területet átvizsgálták, a tűz izzó, parázsló részeit eloltották, a lakást kiszellőztették. A tűz nem terjedt át más helyiségbe. Az épületben nem volt áram, mert az áramszolgáltató szakemberei – akik egyébként a tűz oltását megkezdték – helyreállítási munkákat végeztek az ingatlan előtt, ezért a hálózatról leválasztották az épületet. A gázvezeték sérülése miatt a gáz bekötését az gázszolgáltató szakembere választotta le, azt csak helyreállítást követően fogják visszakapcsolni.

Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Borjádon egy ház kéménye lángolt. A kiérkező mohácsi egység a kandallóból a még égő fát, papírt eltávolította, a kéményt, valamint annak környezetét hőkamera segítségével átvizsgálták, folyamatos megfigyelés alatt tartották, amíg a kéményben a nagy mennyiségű koromlerakódás kiégett.

A szobában a tűzoltók műszeres méréseket végeztek, de szén-monoxid-koncentrációt nem észleltek.

Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A tűz csak a kéményben volt, másra nem terjedt át, másban kárt nem okozott.

Pécsváradon egy családi ház mellett álló betongarázsban egy személygépkocsi alatt gyújtottak meg éghető anyagot. A tulajdonos ezt észlelte, és eltávolította a gépjármű alól. A tűz nem terjedt át az autóra és a környezetére sem. A kiérkező mohácsi tűzoltók a gépjárművet átvizsgálták, valamint az eset jellegére tekintettel tűzvizsgálati helyszíni szemlét folytattak le.

Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt, kár nem keletkezett.

Műszaki mentések:

2018. 01. 19.

Komlón egy kétszintes társasház lakásában egy idős személy rosszul lett. A komlói tűzoltók dugólétra használatával az erkélyen keresztül jutottak be a lakásba az ablak betörésével, majd beengedték a mentőszolgálat szakembereit, akik ellátták a beteg személyt.

A 66-os számú főúton egy gépjármű Pécs felé haladt és egy kanyar után megcsúszott, megpördült, a beton patkának és a szalagkorlátnak csapódott, majd az oldalára fordult és az úttesten félpályás útzárat képzett. Az autóból kiszakadt az akkumulátor, és az olaj is folyt. Az autóban két fő utazott, akik sérülés nélkül megúszták a balesetet. A komlói tűzoltók a gépjárművet átvizsgálták, a közútkezelők szakemberei felitatták a kifolyt olajat az úttestről. A műszaki mentés ideje alatt a rendőrség irányította a forgalmat.

2018. 01. 20.

Bakonya és Bükkösd között egy 10 méteres fa az úttestre dőlt, teljesen elzárva azt a forgalom elől. A pécsi tűzoltók motoros láncfűrésszel teljes egészében szabaddá tették az utat. Az eset során kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

2018. 01. 21.

Pécsen egy társasház emeleti lakásában, az ott lakó személy rosszul lett és nem tudott ajtót nyitni. A pécsi tűzoltók egy fő leengedésével, a lakás erkélyének ablaküvegét betörve jutottak be a lakásba, majd beengedték a mentőszolgálat szakembereit, akik a sérültet megvizsgálták és további vizsgálatokra kórházba szállították.

Komlón egy társasház tetején – az eldugult vízelvezető miatt – összegyűlt esővíz áztatta a közvetlenül alatta levő lakásokat. A kiérkező komlói tűzoltók a dugulást megszüntették, az esővíz így le tudott folyni. Az eset kapcsán a lakásokban kár keletkezett.

hirdetés