Szabálytalan külföldi rendszám: 800 ezer is lehet a bírság

A külföldi rendszámot szabálytalanul használó autósok kiszűrése érdekében közös ellenőrzést tartott csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a rendőrség – közölte pénteken a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.

hirdetés

MInt közleményükben írják az ellenőrzést az M60-as autópálya Pécsudvardi felhajtójánál tartották.

A tegnap megtartott első közös akciónak már az első órában eredménye volt – emelték ki. A szabálytalan autósokkal szemben közigazgatási eljárást indítottak a rendőrök, amelynek eredménye akár 800 ezer forintos bírság is lehet.

Az elkövetkezendő időszakban további ellenőrzésekre számíthatnak az autósok, akiktől az ellenőrző szervek – jogsértés esetén- a jármű forgalmi engedélyét és rendszámát is elvehetik.

“Az ellenőrzések szigorítására elsősorban az államháztartás feladatainak ellátásához szükséges bevételek biztosítása, a jogszerű járműhasználat, valamit a társadalmi értékítélet biztosítása érdekében kerül sor. Fontos kiszűrni az autós társadalomból azokat, akik jogszerűtlenül közlekednek külföldi rendszámmal ellátott járművekkel, ezáltal jelentős állami bevételtől fosztva meg a költségvetést” – indokolta az ellenőrzést a kommüniké.

Hozzátették: ezen külföldi rendszámmal ellátott gépjárművek legális magyarországi forgalomba helyezése nem csak a regisztrációs adóbevételeket, hanem egyéb adónemek emelkedését is eredményezheti.