Százmillió jut a szociális intézményekre

Nemsokára százmillió forintból újíthatják fel a pécsi szociális intézményeket Pécsen, miután az ellátásokat nyártól végző szeretetszolgálat megkapja az idén megspórolt városi forrást. A pénzből elsősorban az idősek színvonalasabb ellátása oldható meg.

hirdetés

Első körben 100 millió, a további években pedig mintegy 25 millió forintból fejleszthetik a pécsi szociális intézményrendszer székhelyeit, növelhetik az ellátás színvonalát. Az önkormányzat decemberben döntött arról, hogy az intézményrendszer, a Baptista Szeretetszolgálatnak történt átadásából eredő idei megtakarításokat teljes egészében átadja az egyházi szervezetnek.

Mint ismert, a város még tavasszal döntött úgy, hogy egyrészt nehéz anyagi helyzete, másrészt a színvonal emelése miatt a Baptista Szeretetszolgálatnak adja át az idősellátó rendszer működtetését. Éves szinten ezzel félmilliárdos tehertől szabadult meg a város, ráadásul jobb feltételek közé kerültek az idősotthonokban élők is.
A most biztosított 100 millió forintból fejlesztéseket hajtanak végre az Integrált Szociális Intézmény több telephelyén is. A malomvölgyi úti tagintézményben például padlóburkolatot cserélnek és korszerűsítik a konyhát.

Az önkormányzat azonban jövőre sem „engedi el” a baptisták kezét, hiszen évente ad majd pénzt fejlesztésekre, felújításokra, javításokra, karbantartási költségekre. Az összeget 25 millió forintban maximalizálta az önkormányzat.

Azzal, hogy az ellátás átkerült a szeretetszolgálathoz, a betegekre is több pénz jut, köszönhetően az egyházi kiegészítő normatívának. A betegek bentlakásos intézményi ellátása esetén a normatíva összege eddig 710 ezer forint, míg az időskorúak ápoló-gondozó otthoni ellátása esetén 635 ezer forint volt fejenként és évente. Ezzel szemben az egyházi kiegészítő normatívával megnövelt összeg betegellátás esetén 1,3 millió, míg az idősotthoni ellátás esetén 1,15 millió forint.

Csizi Péter alpolgármester korábban a váltást követően azt mondta: az idősek, a dolgozók és Pécs városa is nyert a baptistákkal. Leszögezte: az intézmény működése stabil, a munkafeltételek és az ellátás színvonala garantált. Reményét fejezte ki, hogy a szeretetszolgálat a jövőben fejlesztésekre lesz képes, és folyamatosan emeli a szolgáltatatás minőségét.