Százmilliókkal segíti a Szemem Fényét

Galambos László vállalkozó és felesége mára a Szemem Fénye Alapítvány költségvetésének háromnegyedét biztosítja cégei- és magán bevételéből. Ezzel együtt az Alapítvány az önfenntartás megvalósítása érdekében bővíti jótékony butikjainak számát is. Sőt, mára már szakmakóddal rendelkezik gyermekhospice, amellyel hivatalos tevékenységgé vált az alapítvány úttörő munkája.

hirdetés

Több mint négy éve került kapcsolatba a Szemem Fénye Alapítvány a Galambos házaspárral. Ma már ők ketten céges és magánvagyonuk egy tekintélyes részét, egy házat, egy gépjárművet, és folyamatos anyagi támogatást is biztosítanak a szervezet számára. Az egyik kereskedelmi csatorna szerint összesen már mintegy félmilliárd forintnyi vagyont adományoztak csak a házzal és annak teljes berendezésével az alapítványnak.

Az alapítvány gyermekhospice házai és a beteg gyermekek szállító szolgáltatása nem is működhetne már a „főtámogató” nélkül. Galambos László és neje a véletlen folytán talált rá a Szemem Fényére, kapcsolatuk, ismeretségük nem volt irányukba. Egyszerűen csak – ahogy fogalmazott „Isten arra vezette őket”, hogy segítsenek ennek az Alapítványnak, vállaljanak részt munkájukban. Mint azt a munkatársunknak röviden nyilatkozó Galambos László elmondta, úgy érezték, hogy a jól működő vállalkozásuk által megtermelt nyereség egy jó részét nem saját magukra, vagyonuk gyarapítására, hanem komoly, az embertársaik javára szolgáló ügyre fordítják, fordították.

Azt mondta, a jövőben is támogatják az alapítvány célkitűzéseit, s szerepvállalásukkal bátorítást szeretnének nyújtani másoknak is. „Érdemes odaállni egy nehéz ügyet felvállaló alapítvány mellé, s azt szeretnénk üzenni mindenkinek, hogy a maga módján bárki képes segítséget nyújtani bárkinek, anyagi áldozatvállalás nélkül is” – így Galambos László.

A vállalkozó hozzátette: miután híre ment, hogy mekkora áldozatot vállaltak, százával keresték fel őket rászoruló magánemberek, szervezetek. Mivel az ő teherbíró képességüket azonban teljesen leköti a Szemem Fényével kapcsolatos anyagi és tevőleges együttműködés az alapítvánnyal, csak másoknak tud tanácsot adni: támogassanak, ha van lehetőségük, mert sok helyütt elkél a segítség. Bíznak is azonban abban, hogy példájukat sokan követik, s megtalálja mindenki azt a szponzort, és a támogató is azt a területet, amelyet elhivatottan tud felvállalni a szeretet erejével.

A Szemem Fénye Alapítvány közben sikeresen működteti a gyermekhospice házait és végzi a gyermekbeteg-szállítási szolgáltatását. Mint azt Iványi Zoltán marketing- és kereskedelmi igazgató elmondta, a meglévő jótékony butikok közül a veszteségek bezárásával, s újak nyitásával folytatják a munkát. Reményeik szerint Pécs és Dombóvár mellett Székesfehérváron és Budapesten nyitnak új üzleteket a jövőben.

Az árukínálat változatlan marad: az adományokból érkező ruhaneműket, játékokat, antik műtárgyakat, bútorokat értékesítik a jövőben is, miközben a bevételt a beteg gyermekekre fordítják. Pécsen most éppen forgalmas helyen keresnek egy bútorok árusítására is alkalmas, nagyobb üzlethelyiséget.

A szervezet nemrégiben elérte azt is, hogy a gyermekhospice ellátás végre hazánkban is szakmakódot kapott, mondta Iványi Zoltán, azaz elismert szakma lett az általuk végzett ellátás. A szakmakód elfogadása óriási gyakorlati jelentőséggel bír, ugyanis korábban csak hospice szakmakód létezett hazánkban. A hospice szakmakód a gyermekhospice ellátásba kerülő beteg gyermekek 95 százalékát ugyanakkor kizárta volna az ellátásból, amit a szervezet munkatársai nem fogadhattak el. Eddig Magyarország első gyermekhospice intézményei ilyen keretek között, csak átmeneti működési engedéllyel működhettek. Mostantól viszont a pécsi Dóri és a törökbálinti Tábitha ház végre benyújthatja igényét a végleges működési engedélyre.