Kalcium és magnézium színezi a Tüskésréti tó vizét

Tejfehér folyadék lepte el a Tüskésréti tó vizét. A tóba ömlő kis csatorna vize fehéren habzik, így torkollik bele a tóba. A torkolat körül is zavarossá válik a víz. Később kiderült, a furcsa jelenséget a talajvíz által kimosott kalcium és magnézium okozza.

hirdetés

Olvasónk jelzésére lapunk bővebb információért felkereste a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, ahol kiderült, általunk értesültek először a jelenségről. Később elmondták, szakembereik már a helyszínen vannak, meg is kezdték a vizsgálatokat.

Frissítve:

Időközben cikkünket olvasva Katics Viktor, a Tüskésréti tavat gondozó Pécsi Víz Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, a fehér szenny valójában kalcium és magnézium karbonát, ami a talajvíz hatására mosódik ki – több cseppkőbarlangban is megfigyelhető a jelenség. Hozzáfűzte, már laborban is bevizsgálták az anyagot, ők is hasonló eredményre jutottak.

Mindenesetre olvasónk beküldött képein jól megfigyelhető a jelenség:

IMG_20160305_171710[1]
A csatornában tejfehéren habzik a víz
IMG_20160305_171750[1]
A pont, ahol a csatorna vize a tóba folyik, zavarossá téve azt
IMG_20160305_171739[1]
A tóparti kövek mentén is látszik a szennyeződés

 • Én

  Én csak örülök a jó hírnek. Igaz, nem álltam meg, hogy megtapogassam, pár méterről habosnak tűnt. De ma sort kerítek rá, ígérem. 🙂

 • Viktor Katics

  Tisztelt Én!

  Nem szeretnék vitába bocsátkozni. Nézze meg közelebbről és látni fogja, hogy kemény és kőszerű. Mindemellett akreditált laborral bevizsgáltattuk ahol alátámasztották, hogy calcium és magnézium képződmény.

  Tisztelettel,

 • Én

  És az így habzik, mint a habfürdő? Épp futottam kora délután, mikor hárman fotózták. Elég ronda látvány volt, szó ami szó.

 • Viktor Katics

  Tisztelt Szerkesztőség!

  A “fehér szenny” a vízvételi műtárgy építésénél felhasznált mészkőből a talajvíz hatására kioldódó kalcium és magnézium karbonát. Ez a jelenség jól megfigyelhető egyes cseppkőbarlagokban, többek között a hozzánk igen közeli Abaligeti cseppkőbarlagban.

  Tisztelettel,