Szent Mihály-nap Baranyában

A Magyar Televízió Zrt., kormányzati támogatással nagyszabású programsorozatot hívott életre Szent Mihály napjára. Szeptember utolsó hétvégéjén három napon át országszerte közel 1300 település kínál különleges programokat. Ebben a néhány napban Tolna és Baranya megye is számos helyi különlegességgel várja az érdeklődőket.

hirdetés

Mindenkinek érdemes hazalátogatnia akár csak egy rövid időre is, hogy újra felfedezze otthonát. A kezdeményezés népszerűsítésében a Magyar Turizmus Zrt. is aktív szerepet vállal. A kormányzat összesen 992,3 millió forintos keretösszeget biztosít a kezdeményezéshez.

Közel 1300 önkormányzatnak lesz módja pályázaton nyert pénzből helyi jellegzetes programokkal részt venni a rendezvénysorozatban, és hagyományteremtő céllal meggyújtani a Szent Mihály napi tüzeket, melyek központi helyszíne Ópusztaszeren lesz. A kezdeményezést Kovács Péter, az Itthon vagy! Kormányzati munkacsoport vezetője fogja össze.

Tolna megyében összesen 44, Baranya megyében pedig 94 település pályázott eredményesen a kiírt pályázaton.

Szekszárd autentikus szüreti programmal készül. A Muslinca férfikórustól és Vágó Bernadett operetténekestől bordalokat hallhatunk. Szekszárdi múltjáról fog mesélni többek között Kóbor János énekes és Levente Péter színművész is.

Bikalon a közösség parkjában kialakított 400 négyzetméteres rendezvényteret avatják majd fel ünnepélyes keretek között helyi tánccsoportok és zenekarok közreműködésével.

A többi településen is számos érdekességgel találkozhatnak az érdeklődők, egyebek között kézműves vásárokkal, szüreti mulatságokkal és utcabálokkal, vetélkedőkkel és sportversenyekkel.

Rákay Philip, az m1/m2 programigazgató-intendánsának ötlete alapján a cél az, hogy mindazok az emberek, családok, fiatalok, akik valamilyen módon kötődnek egy, a jelenlegi lakóhelyükön kívüli településhez vagy térséghez, látogassanak vissza erre a 28-29-i hétvégére.

A Kormány felkérésére a Magyar Turizmus Zrt. is részt vesz a program népszerűsítésében. A nagyszabású kezdeményezésben kormányzati részről a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is érintett.

Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! elnevezésű programsorozatot az MTVA két napon keresztül 20 órás műsorfolyammal támogatja, és a közmédia 5 csatornájával újra összekapcsolja a külföldre szakadt és itt élő magyarokat: közel 481 szakember összehangolt munkája révén 24 külső helyszínről jelentkeznek be élőben.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jóvoltából pedig oktatási intézmények pályázhatnak öregdiák találkozók megrendezésére.

A Szent Mihály napi hétvége egybeesik a Turizmus Világnapjához kapcsolódó hétvégével, mely alkalomból sok különlegességgel, érdekességgel, kedvességgel, és kedvezményes ajánlatokkal várják a vendéglátó és szálláshelyek mindazokat, akik a programsorozatokra útra kelnek.

Ezen a hétvégén a múzeumok ingyenes nyitva tartással várják majd a látogatókat. A kiesett bevételt a kormányzat megtéríti az intézményeknek.