Szijjártó: a migráció nem emberi jog

Sem a határsértéshez, sem a célországok önkényes kiválasztásához nem fűződnek emberi jogok, ezért amikor az Európai Unió migrációs kérdésben lépéseket tesz, minden esetben a nemzetközi jog talajáról kell kiindulnia, amely világossá teszi, hogy a migráció nem emberi jog – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter az uniós és a keleti partnerségi programhoz tartozó országok külügyminisztereinek találkozóján vett részt.

Magyarország világossá tette, hogy nem vesz részt az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatában, és ehhez az állásponthoz várhatóan más országok is csatlakozhatnak az év végéig – közölte.

Nem szabad elfogadni a migrációs csomagot, mert az veszélyt hoz a világra, és ellentétes Európa érdekeivel – húzta alá Szijjártó Péter.

„Szégyenteljes, ezért csalódottak vagyunk a tekintetben, ahogyan az Európai Unió képviselte, pontosabban nem képviselte Európa érdekeit az ENSZ migrációs csomagjának tárgyalásai során” – jelentette ki Szijjártó Péter.

Megalapozatlannak nevezte Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének kijelentését, amely szerint az unió számára gazdasági okokból és a demográfiai helyzet kezelése szempontjából helyes válasz lenne a migráció.

„Magyarország nem így gondolja. Sem a demográfiai, sem a munkaerőpiaci kihívásokat nem migrációval kívánja megoldani. Ezt pedig tiszteletben kell tartania mindenkinek, ezek ugyanis kizárólag nemzeti hatáskörbe tartozó kérdések” – fogalmazott.

Magyarország az oktatási vagy a családpolitika kérdésével sikeres válaszokat tud adni, és fenntartja magának a jogot arra, hogy ezeket a döntéseket önmaga hozza meg – húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.