Színvonalas programok a megújuló MIH-ben

Hagyományt és minőséget jelent a Művészetek és Irodalom Háza a pécsi kulturális életben. Az intézmény – melyet immár önálló divízióként üzemeltet a ZSÖK Nonprofit Kft. – sokszínű programkínálattal, megújuló arculattal várja a látogatókat.

hirdetés

A Művészetek és Irodalom Háza 1987-től 2011. április 15-ig a Baranya Megyei Önkormányzat fenntartásában költségvetési intézményként működött. Pécs vezető értelmiségi köreiben igen nagy felháborodást keltett, amikor a fenntartó – elsősorban anyagi okokra hivatkozva – jogutód nélkül megszűntette az intézményt.

A civilek által összegyűjtött, a bezárás ellen protestáló aláírásgyűjtés sikeresnek bizonyult, hiszen a pécsi önkormányzat illetékesei megtalálták a megfelelő megoldást. Ez pedig nem más, mint hogy a város átveszi az épületet, amely a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) fenntartásába kerül, ahol önálló divízióként, változatlan névvel és funkcióval tovább működik az intézmény. Ez a helyzet 2011. április 16. óta áll fenn, akkortól a korábbi személyi állomány fele – 4 fő – látja el a Házzal kapcsolatos feladatokat. Minderre azért van lehetőség, mert az új divízió együttműködik a ZSÖK többi osztályával. Emellett a Művészetek és Irodalom Házában található a világörökségi divízió néhány irodája, valamint a Jelenkor folyóirat szerkesztősége is.

„A ház átadás-átvétele nem volt zökkenőmentes, az adminisztrációs nehézségek miatt eltartott egy hónapig” – mondja Rózsa Zoltán divízióvezető. „Májusban és júniusban azonban a korábbi hagyományokat folytatva már újra olyan nagyszerű programokat kínáltunk, mint például a Kis Esti Viták fóruma, a POSZT eseményei, azaz felolvasószínházi produkciók, illetve Gombár Judit életmű-kiállítása és egy Básti Lajos emlékére megrendezett kiállítás. Július 8-ig pedig a Magyar Speciális Művészeti Műhely két tárlata tekinthető meg az épületben”.

A profil és a funkció tehát az előzőekhez képest közel változatlan, viszont a korábbinál jobban szeretnének nyitni a nemzetközi kulturális színtér felé, emellett a fiatal művészek is több szerepet kapnának a programokban s a műhelymunkában. Ezek akár olyan kreatív tevékenységi formákban is megnyilvánulhatnak, amelyek alapgondolata a művészet és tudomány közötti átjárhatóság. Éppen e célból az elmúlt időszakban már megbeszélések folytak a PTE Művészeti Karával, a Művészeti Szakközépiskolával, s a jövőben a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel is egyeztetnek. Az idei POSZT során Rózsa Zoltán felvette a kapcsolatot a Színházi Dramaturgok Céhével is, hiszen a Ház jövőre pódiumesteknek is otthont adna, s az irodalom mint művészeti ág továbbra is kiemelt szerepet kapna.

Ha már szót ejtettünk a tartalomról, néhány szót talán megérdemel az épület örökölt állaga.

„A házat az 1980-as évek közepén újították fel, a kor ízlésének és divatjának megfelelően rendezték be, mindez látszik a bútorzaton,a belsőépítészeti megoldásokon, egyes terek burkolatai pedig erősen elhasználódott állapotban vannak. Ha néhány évet várunk, már a retro kategóriába fognak tartozni – amely persze nem pejoratív felhangokkal értendő – magyarázza Rózsa Zoltán. Viccet félretéve: alapszintű felújításokra mindenképpen szükség van, jelenleg a falakat festetjük, később megtörténik majd a nagyon elhasználódott nyílászárók cseréje is. Mivel a megyei önkormányzat az eszközöknek csak egy részét adta át, így beszerzésekre szintén szükség van, többek között hangtechnikát és projektort is kell vásárolnunk”.

A jövőben megújul majd a fogadótér, és az elképzelések szerint a ház belső falain fiatal képzőművészek alkotásait csodálhatjuk meg. Emellett folyamatban van a Művészetek és Irodalom Háza új arculatának és honlapjának kialakítása is. Rózsa Zoltán hozzátette: a jegyárak kialakításában figyelembe veszik a vásárlói szokásokat, a tanulók és nyugdíjasok kedvezményt kapnak.

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.
Kommunikációs Divízió