Szivárog az atomtemető

A sugárzó részecskék szokatlanul magas szintjét mérték szombaton egy föld alatti új-mexikói atomtemetőben, és úgy tűnik, hogy a létesítmény megnyitása, 1999 óta most első ízben valós vészhelyzet állt elő – mondta az atomtemető szóvivője az MTI tudósítása szerint.

hirdetés

A 800 méter mélyen lévő, hadiipari kutatások és atomfegyverek gyártásakor keletkezett nukleáris hulladékanyagokat tároló létesítmény levegőjében mértek a kelleténél nagyobb radioaktivitást. Roger Nelson szóvivő szerint a múltban előfordult ugyan, hogy az érzékelők hamis riasztást adtak ki, mert meghibásodtak vagy ingadozott a földben természetesen jelen lévő radioaktív radon szintje, de biztonsággal állítható, hogy sosem volt még ilyen magas a sugárzás szintje.

A szóvivő szerint nem tisztázott még, hogy valóban baj van-e, de valószínűnek tűnik. A sugárzó részecskék koncentrációja meghaladja a veszélyes határértéket, de egyelőre nem tudni, hogy miért.

Az Új-Mexikó keleti részén, Carlsbad mellett található atomtemetőben helyi idő szerint szombaton éjfél előtt fél órával szólaltak meg a vészjelzők. Az üzem 139, földfelszínen dolgozó alkalmazottja közül senki se volt kitéve sugárfertőzésnek. Szennyezett levegő se szabadult ki a föld alól, mivel a szellőző rendszer automatikusan szűrő üzemmódba kapcsolt.

Roger Nelson szerint legkorábban helyi idő szerint vasárnap tudják pontosan megmérni a föld alatti levegőben az alfa- és béta-részecskék koncentrációját. Ezek az elemi részecskék belélegezve veszélyt jelentenek az emberre.