Szívesen újítják fel leendő lakásukat

Hatalmas volt a túljelentkezés az önkormányzat új lehetősége kapcsán, így az újfajta bérlakásprogram huszonhárom lakás bevonásával folytatódik. A város most ennyi felújításra váró ingatlant ad át a rászorulóknak, ha vállalják a renoválásból eredő költségeket. A kiadásokat később lelakhatják az új fészekrakók. Mint ismert, ahogy minden nagyobb település esetében, így Pécsett is komoly problémát jelent az önkormányzati bérlakások iránti igények kielégítése. Nálunk jelenleg közel háromezren várják, hogy fedél kerüljön a fejük fölé.

hirdetés

Mint azt Csizi Péter alpolgármester elmondta, az utóbbi időben tekintették át a felújításra váró, így eleddig használhatatlan bérlakások állapotát, s kiderült: több mint száz ingatlant néhány százezer forintos ráfordítással be lehet vonni a rendszerbe. A felújításhoz azonban mindeddig nem volt forrás a városházán.

Ezért dolgozták ki kísérleti jelleggel azt az újfajta rendszert, amelynek során a beköltözők saját pénzből renoválhatják leendő lakásukat, a költségeket pedig egy év türelmi idő után lelakhatják.

„Az első évben a teljes lakbérre igényt tart a városháza, azt követően azonban csak a szokásos díj felét kérjük, míg a maradékot elengedjük a felújítás fejében. Ehhez csak számlákkal kell igazolnia a bérlőnek, hogy rendbe hozta az ingatlant” – így az alpolgármester.

A leendő bérlőnek már szerepelnie kell az önkormányzati lakásprogramban lévő igénylők népes táborában, s fel kell mutatnia 700 ezer forintot, amelyet a felújításokra tud fordítani. Az értékesítendő lakások mindegyikéről készült állapotfelmérés, melyben a szükséges szakipari munkákat vették sorra. Ezeket a kérelmezőknek el kell végezniük vagy végeztetniük, az illetékesek pedig le is ellenőrzik a munkák elvégzését.

Első körben 102 érvényes pályázat érkezett be a kéttucatnyi ingatlanra, így kézenfekvő volt az újbóli kiírás; nemsokára így 23 újabb lakás találhat gazdára. Csizi Péter szerint a most nyertes pályázók mintegy 15 évre kaphatnak lakhatást a fenti módon.