Szlávik: többségében oltatlan, idős emberek kerülnek kórházba

Védőfelszerelést viselő orvos vizsgál egy lélegeztetőgépre kötött beteget egy budapesti kórházban - Az állami hírügynökségen kívül eddig a járvány egy éve alatt nem engedtek be senkit a covid-osztályokra, őket is csak egy-két alkalommal - MTI/Balogh Zoltán

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa csütörtökön az M1-en beszélt a koronavírus-járvány fejleményeiről – számolt be róla a 444.hu.

Szlávik János szerint kétségtelen, hogy már a negyedik hullámban vagyunk, de egyelőre nem lehet tudni, lassan vagy robbanásszerűen emelkednek majd az esetszámok – írja a lap.

Mint mondta a szakember, a jelenleg terjedő delta variáns sokkal veszélyesebb, „az eddig mutációkkal egy ember általában 3-4 másikat fertőzött meg, a delta esetén 7-8 is lehet ez a szám”.

Közölte: több százezer oltatlan, idős ember van Magyarországon, többségében ők kerülnek kórházba a negyedik hullámban, fontos lenne az oltatlanok meggyőzése, hogy vegyék fel a vakcinát, emellett a vírus a gyerekek között is jobban terjedjen, ezért járványügyi szempontból fontos lenne, hogy őket is beoltsák.


Szlávik az MTI összefoglalója szerint arról is beszélt, az oltatlanok fele meggyőzhetetlen, „olyan téveszméket olvasnak és hangoztatnak, amelyek szerint az oltások károsak, ezért inkább vállalják a veszélyt”.

A másik ötven százalékot valahogy el lehetne érni.

Elmondta, az oltások propagálásával lehet elérni a védettséget, mivel egy hatásos gyógyszer létrehozása legalább két év, vagyis valószínűleg jövőre lesz egy olyan gyógyszer, amely alapvetően változtathatja meg a betegség kezelését.

Azonban gyógyszer híján, ha valaki megbetegszik, nagyon komoly esélye van arra, hogy lélegeztetőgépre kerül, és az esetek bizonyos százalékában meghal – foglalta össze a főorvos gondolatait az MTI.

Hirdetés