Szlávik: újabb korlátozásokra lehet szükség

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint hamarosan szóba kerülhet a negyedik oltás, és elképzelhető, hogy bizonyos időközönként újra kell oltatni az embereket.

Szlávik János az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában elmondta, hogy a Dél-pesti Centrumkórház intenzív osztálya már megtelt, az ott kezelt koronavírusos betegek 80-90 százaléka pedig oltatlan.

Közölte: sok oltatlan beteg van, de vannak, akik az oltás ellenére is bekerülnek a kórházba, de ők általában nem kerülnek intenzív osztályra, meggyógyulnak. Szerinte kijelenthető, hogy

a többi államhoz hasonlóan Magyarországon is az oltatlanok vannak nagy veszélyben.

Felhívta a figyelmet, hogy az oltás után a védettség idővel csökken, ezért próbálják buzdítani az embereket a harmadik vakcina felvételére.

A szakember arról is beszélt, egész Európára – Németországra, Belgiumra, de Romániára is – jellemző, hogy a világ élvonalában van a romló járványügyi adatokat tekintve, de mint mondta az ATV-ben, ez egy komplex kérdés: az átoltottság, a lezárások, a védettségi igazolvány használata is befolyásolja ezt.

Hozzátette, különböző intézkedésekről kell majd dönteni a közeljövőben, hogy a járványt le lehessen törni, hiszen a szennyvízben tovább emelkedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, ami arra utal, hogy a helyzet a következő két hétben nem fog javulni.

Szlávik azt is kifejtette, „nehéz lenne kötelező oltásokkal harcolni” a koronavírus ellen, mivel az – például a fekete himlővel ellentétben – egy folyamatosan jelenlévő, változó vírus. De van gyógyszer, jelenleg a favipiravir, amivel kezelhetik a betegeket, illetve hamarosan újabb készítmények is érkeznek, melyek megakadályozhatják, hogy az illető intenzív osztályra kerüljön vagy meghaljon.

A szakember figyelmeztetett, hogy a koronavírus nem olyan, mint az influenza, úgy tűnik, itt 4-6 havonta fel kell frissíteni az immunrendszert. Nem csak azért, mert csökken a védettség, hanem mert újabb variánsok jönnek.

Megosztotta, néhány országban napirenden van a negyedik oltás kérdése, szerinte elképzelhető, hogy bizonyos időközönként újra kell oltani az embereket – foglalta össze az ATV.

Hirdetés