Szokatlanul meleg lesz hétfőn

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

hirdetés

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Hétfőn az ország nagy részén átmenetileg felszakadozik a felhőzet, eleinte az északkeleti határ mentén lehet még hószállingózás, ónos szitálás, majd este nyugaton várható eső. Északkeleten, keleten sokfelé párás marad a levegő, ködfoltokra is számítani kell. Hétfőn napközben megélénkül, a Dunántúlon időnként megerősödik a déli, délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2, +3 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 6 és 11 fok között alakul, ennél hűvösebb északkeleten valószínű.
Az időjárási helyzet Európában:

A Pireneusi-félszigettől a Balkán-félszigetig egy magasnyomású zóna húzódik, ennek területén csendes, nyugodt, alapvetően száraz az időjárás. Európa nyugati és északi részén, illetve a Földközi-tenger keleti medencéjében ciklonok teszik változékonnyá az időjárást. Ezeken a tájakon többfelé erősen felhős az ég, ismétlődően több helyen alakul ki csapadék, Nyugat- és Délkelet-Európában eső, a Skandináv-félsziget nagy részén és a Kelet-európai-síkságon hó a jellemző. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Földközi-tenger nyugati és keleti vidékén helyenként eléri a 20 fokot. Nyugat-Európában általában 9, 14 fokig melegszik fel a levegő. A kontinens többi részén jóval hűvösebb az idő, a Skandináv-félszigeten és Oroszország északi részén többfelé napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet.

Hétfő estig a Kárpát-medence fölé a magasban a korábbinál melegebb levegő érkezik, hatására hétfőn több fokkal erősödik a nappali felmelegedés.