Szörnyű! 130 bűnözőt tartóztattak le Európában gyerekkereskedelem miatt

Az akció célja a gyerekkereskedelem felszámolása.

A június 6–13. között tartott közös akciót az európai határellenőrző ügynökség, a Frontex, és az Interpol koordinálta, több európai ország is részt vett benne – közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol.

A gyermekkereskedelem és az embercsempészet több mint 130 lehetséges áldozatát azonosították. 130 bűnözőt fogtak el, és további hatvan új gyanúsítottat találtak.

Az akcióban 22.500 rendőr közreműködött, 13.500 ingatlant kutattak át, közel 200 ezer járművet, egymillió embert és százezer dokumentumot ellenőriztek.

Ennek eredményeként több mint 220 hamis, a gyerekkereskedelmet segítő okmányt foglaltak le.

A hatóságok emellett több mint 11.130 kiskorút azonosítottak, akik az emberkereskedelem és kizsákmányolás áldozatai lehetnek.

Az Europol azt írja, az érintett kicsiket szexuális kizsákmányolják, erőszakos koldulásra vagy akár kábítószer-kereskedelemre is kényszerítik. A gyermekeket emellett gyakran utasítják kényszermunkára, és nem ritka, hogy vannak, akiket házi rabszolgaként tartanak.

A műveletben Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, az Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Liechtenstein, Litvánia, Magyarország, Montenegró, Németország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szerbia és Ukrajna vett részt.