Tábla került a Liszt-szobor mellé

A Varga Imre által készített alkotást, Liszt Ferenc szobrát évtizedekkel ezelőtt helyezték el a püspöki palota oldalán.  A jellegzetes – az éppen erkélyről kihajoló zeneszerzőt ábrázoló – művet Liszt születésének 200. évfordulóján egészítették ki.

Varga Imre szobrászművész egyik római munkája kapcsán két és kapott engedélyt arra, hogy a püspökség területén hat négyzetméternyi felületen elhelyezze alkotását, amely el is készült, de évtizedekig nem volt tájékoztató tábla mellette.

A szobrász a tábla felavatásán rendezett kisebb ünnepségen elmondta:  Cserháti József volt pécsi megyés püspök szalvétára írt ígérete alapján vehette igénybe  a területet,  így kerülhetett ki az alkotása a palota oldalára.

A 35 éves, akkora már világhírű Liszt Ferenc 1846-ban három koncertet adott Pécsen, az egyik helyszín a székesegyház volt.

A most – a Mol Nyrt. támogatásával elkészült – tábla egyfajta hiánypótlás, hiszen mind a zeneszerző, mind az az alkotás készítőjének neve szerepel.  Felállítását egyébként pécsi polgárok, köztük Pálfi István, a Pécs TV operatőre is évek óta szorgalmazta. Mint mondta azért, mert több alkalommal is előfordult az, hogy Szent István téri forgatások alkalmával a turisták tőle érdeklődtek arról, hogy kit is ábrázol a mű.

Hirdetés