Tanári fizetések változása az EU-ban

A gazdasági visszaesés következtében tizenhat európai ország csökkentette, illetve fagyasztotta be a tanári fizetéseket – derül ki a pedagógusok világnapja alkalmából készített európai bizottsági jelentésben, amelyet Brüsszelben pénteken tettek közzé.

hirdetés

Eszerint a költségvetési megszorítások és a takarékossági intézkedések Írországban, Görögországban, Spanyolországban, Portugáliában és Szlovéniában sújtják legnagyobb mértékben a tanárokat.

A bulgáriai, ciprusi, észtországi, franciaországi, magyarországi, olaszországi, lettországi, litvániai, egyesült királysági, horvátországi és liechtensteini tanárok fizetése enyhén csökkent, illetve nem változott.

2010 közepe óta ugyanakkor négy országban – Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Izlandon – emelkedtek a tanári fizetések, míg Romániában “már megközelítik a válság előtti szintet”.

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős uniós biztos a jelentésben foglaltakkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy “a tanárok fizetésének és munkafeltételeinek elsődleges prioritást kellene élvezniük annak érdekében, hogy a pályát a szakma legkiválóbb képviselői válasszák”.

A jelentést ismertetve az Európai Bizottság szóvivője, Pia Ahrenkilde-Hansen hangoztatta azt is, hogy a bércsökkentés a tagállamok felelősségi körébe tartozik. Az Európai Unió tett ugyan ajánlásokat a költségvetési takarékosságra és a bérköltségek csökkentésére, de nem Brüsszel dönt a bérek alakításáról, hanem az egyes tagországok – mutatott rá.

Megjegyezte a tanulmány, hogy a fizetés nagyban függ a hivatalban eltöltött időtől is.
A jelentésben szereplő adatok szerint Magyarországon az általános iskolában 8789, a középiskolában 10 106 eurónak megfelelő összeg az éves tanári átlagfizetés.

Országonként jelentős eltéréseket mutat a jövedelem: Luxemburgban például a tanárok bérének minimuma az évi 65 ezer eurót is meghaladja, míg Romániában alig több mint 3000 euró.