A TEK megmentette az országot

Biológiai terrortámadás elhárítását gyakorolták a Terrorelhárítási Központ emberei és más szervezetek munkatársai. A szimulációban egy védett személyt szállító repülőgépen szabadult el fertőző anyag, az utasokat evakuálni kellett – írja az Origo.

hirdetés

Biológiai terrortámadást elhárító gyakorlatot tartottak pénteken a Terrorelhárítási Központ (TEK) Zách utcai bázisán.

A gyakorlatban részt vettek más polgári és honvédelmi szervek szakemberei is.

A forgatókönyve szerint a TEK kíséretében utazó védett személy gépén egy utas biológiailag fertőző anyaggal fenyegetőzött, ami egy dulakodás után a fedélzetre jutott.

A személybiztosítók ártalmatlanná tették az elkövetőt, majd a leszállás után a TEK műveleti egysége elfoglalta a gépet, azután elkezdődött az utazók evakuálása és mentesítése.

A gyakorlatban közreműködő honvédségi specialisták, illetve az epidemiológiai központ szakemberei a TEK-kel közösen izolálták a repülőgépet, és felállították a mentesítő sátrakat.

A TEK szervezésében elsőként megtartott gyakorlat célja a mentesítéshez szükséges eszközök, berendezések szakszerű használatának elsajátítása mellett az volt, hogy a TEK személyvédelmi, műveleti és felderítő egységei minél összehangoltabban és hatékonyabban legyenek képesek elhárítani egy esetleges biológiai fenyegetést – tudatta a TEK.