Tiffán Zsolt: munkát teremt a borászat

A megyei közgyűlés elnöke szerint a jövőben pályázati forrásokkal is segíteni kell a borgazdaságokat, ugyanis azok a borturisztikai vállalkozásokkal kiegészülve jelentős számban teremtenek munkahelyeket a térségben.

hirdetés

Tiffán Zsolt erről a Magyar Bortelepülések Szövetségének pénteki villányi közgyűlése után beszélt. A 31 tagot számláló szervezet legutóbb 2009 végén tartotta rendes közgyűlését. A szövetségben munkálkodó településvezetők feltett szándéka, hogy a szervezet fontos szerepet játsszon a magyar borturizmus, borkultúra és a településeken tevékenykedő szőlészetek, borászatok fejlődésében, fejlesztésében.

Az eseményen megjelent V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztési államtitkára is. Ő azt mondta, hogy az év második felétől borászati eszközök vásárlására igénybe vehető 1,2 milliárd forintos, uniós pályázati lehetőség nyílik meg. Az eszközök vásárlását segítő, az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap felhasználásával nyíló pályázati kiíráson bármelyik borászat indulhat.

A támogatás mértéke maximum negyven százalékos lesz, s legfeljebb 100 millió forintot lehet elnyerni a kiíráson – tette hozzá az államtitkár. V. Németh Zsolt elmondta azt is, emellett számos más pályázat segíti a szőlő- és borágazathoz kötődő vállalkozásokat; turisztikai célra például májustól lehet támogatásokat szerezni.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy hosszas társadalmi párbeszéd után nemrégiben készült el a Nemzeti Vidékstratégia, amely kiemelten foglalkozik az ágazattal. A stratégia, mondta, többek között megcélozza a borágazat versenyképességének növelését, a termőhelyek védelmét, a termőterületek csökkenésének megállítását, az ősi magyar, nemzetközi szinten bizonyított fajták megőrzését.