Több a vámbevétel, több rendőr az utcákon

Mára már szinte teljesen megszűnt a horvát bevásárló-turizmus – ez derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) regionális szervezetének szerdai évértékelő sajtótájékoztatóján. Szerdán a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság is évet értékelt, s a megyei főkapitány jónak tartotta a munkájukat.

hirdetés

A NAV Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Parancsnoksága igazgatója, Hajgató Zoltán ezredes által tartott beszámolón kiderült, hogy míg korábban sokan érdemesnek találták, hogy Horvátországban vegyenek mosóport, műszaki cikket vagy tisztítószereket, addig 2010-ben már alig akadt ilyen célú utazás.

A déli hátárainkon túlra benzinért is nagyon kevesen jártak át, annak ellenére, hogy a hazai üzemanyagárak jelentősen drágultak –  a gázüzemű autókat viszont egyre többen Horvátországban tankolják meg.

Turisztikai szempontból azonban élénkülést tapasztaltak 2010-ben: mind a horvátok, mind a magyarok részéről a gazdasági világválság előtti időkre jellemző volt az utazási kedv.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a NAV különböző bevételekből – termékdíjból, vámból és adóból – nyolc milliárddal többet könyvelhetett el a vártnál.

A 11.600 jövedéki ellenőrzésük során majd’ minden ötödik esetben találtak valamilyen jogsértést, s ez pedig 16 százalékos növekedést mutatott 2009-es évhez képest.

Szerdán a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság is évet értékelt.

Mint azt a megyei főkapitány, Dakos József dandártábornok közölte, a kulturális fővárosi évben nem csupán a programokat biztosították, tartották fenn a rendet, hanem más megyei településeken ügyeltek a biztonságra.

A számok tükrében ez azt is jelenti, hogy a több száz program ellenére Pécsett a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma alig néhány tucattal volt több, mint egy évvel korábban (1821-ről 1885 nőtt az esetszám).

A rendőrök 7,5 százalékkal több időt töltöttek a közterületeken, s a megyében 115 helyett tavaly már 130 körzeti megbízott teljesített szolgálatot – számuk tovább tovább bővül.

A sajtó rendelkezésére bocsátott dokumentum szerint Baranyában 25,4 százalékkal kevesebb autót törtek fel tavaly, mint 2010-ben. Pécsett ugyanakkor az autólopások száma 21,2 százalékkal emelkedett.

Az elmúlt évben 15.415 bűncselekmény vált ismertté, amely az elmúlt öt esztendő adataihoz képest csökkenést mutat ugyan, de a 2008-as és a 2009-es évben jegyzet esetszámhoz képest közel 1500-al magasabb. Stagnálást mutatott a vagyon elleni bűncselekmények száma (8.777 eset), de alig változott a lopások, a betöréses lopások, s a rablások száma is.

A statisztika szerint a 57,6 százalékkal több gazdasági bűncselekményt követtek el (892 eset), s a kábítószerrel való visszaélések száma 46 százalékkal (387-re) emelkedett.

A hatóság nyomozati eredményessége 51,54 százalékos volt, amely alapján a főváros és a megyék rangsorában Baranya a 11. helyre sorolható. A rendőrök 918 körözött személyt kaptak el, s a 15 emberöléssel kapcsolatos nyomozásból kettő maradt eredménytelen.

A testi sértéseket és a garázdaságokat illetően 81-84 százalékos volt a hatóság eredményessége, a rablások közel kétharmadában szintén sikeres nyomozást folytattak.

A közlekedési balesetek 18 százalékkal csökkentek, a halálos kimenetelű balesetből 10,34 százalékkal volt kevesebb 2010-ben, mint egy évvel korábban.

A balesetek döntő hányada –  41,57 százaléka  – a délutáni csúcsidőszakban történt, s a belesetek elsődleges okai között elsődlegesen továbbra is a gyorshajtás jelölhető meg.