Több ezren látták a titkos alagutat

Különleges ajándékot kaptak a pécsiek szombaton. Lezárult a „Püspökvár Titkai – a Püspöki Palotától a Dzsámiig” című projekt. Az elkészült épületeket és a püspöki kertet a pécsiek láthatták először.

hirdetés

A több ezer látogató megnézhette az egyházmegyéhez tartozó, eddig elzárt alagutat, és megismerhette a modernkori egyházüldözés időszakának indítékait, egyes dokumentumait, az üldözött, pécsi egyházmegyés papok sorsát. Ugyanakkor ez a kiállítás a megbocsátás és kiengesztelődés szükségességét hangsúlyozza.

„Ajándékot adunk, ajándékot készítünk a város lakóinak és az ideérkező turistáknak. Kiváló dátum, kiváló alkalom arra, hogy így ünnepeljük meg egyházmegyénk születésnapját” – fogalmazott Udvardy György megyéspüspök, aki nagyon hálás, hogy ilyen mértékben nyitottak az emberek a szépre és a jóra. Az időpont különleges, hiszen a Szent István király által alapított egyházmegyék közül a pécsi az egyetlen, amelynek az alapítási dátumát napra pontosan ismerjük: ez 1009. augusztus 23-a.

Soha nem látott érdeklődés övezte a különleges esti sétát a püspöki kertben. Több ezren álltak sorban békésen, hogy betekinthessenek a megújult épületekbe. A látogatók sétát tehettek a Pécsi Püspökség kertjében és a kertből nyíló titkos átjárón is áthaladhattak. A föld alatt 5-6 méter mélyen húzódó alagút a Püspöki Pincét köti össze a Magtárral.

A 20. század második felének emblematikus színhelye ez. Mivel a kommunizmus időszaka alatt kiemelt figyelem irányult a katolikus klérusra, a püspök és papjai ebben a pinceszárnyban biztonságosan, lehallgatástól mentesen tudott belső ügyekről beszélgetni. A titkos találkahely most kiállítótérré alakult át, amelyet vezetett turista útvonalon lehet meglátogatni a püspöki kerttel és a püspöki palota múzeumi szárnyával együtt.

A „Püspökvár Titkai – a Püspöki Palotától a Dzsámiig” című projekt keretében nem csupán a Püspöki Palota újult meg a hozzá tartozó püspöki kerttel és a földalatti „titkos átjáróval”. A pécsi székesegyház délkeleti tornya és déli tetőszerkezete, a Püspöki Magtár, a Pécsi Belvárosi Templom, a Csontváry Múzeum épülete, valamint a Káptalan utcai Kanonoki palota és Zarándokház egyaránt megszépülve várja mostantól a látogatókat. A Pécsi Egyházmegye turisztikai fejlesztései a nyitás és nyitottság jegyében valósultak meg. A kincseit megmutató, épületeit megnyitó egyház a találkozás helye kíván lenni.