Több figyelem a közterületekre

Nagyobb odafigyelés, fokozottabb járőrözés, körültekintőbb munkavégzés. Ezt várja el az önkormányzat a polgármesteri hivatal alól kiszervezett, önálló költségvetési közhatalmi szervként működő Pécsi Közterület-felügyelet átszervezésétől – mondta Nagy Csaba alpolgármester.

hirdetés

A névváltozás és a szervezet hivatali munkától való elválasztása külsőségekben is megmutatkozik majd – szögezte le a tisztségviselő lapunknak. Az októbertől új formában működő közhatalmi szervtől azt várják az önkormányzat döntéshozói, hogy az eddigieknél is nagyobb figyelemmel legyenek munkatársai a város utcáira, tereire, szigorúbban ellenőrizzék a helyi jogszabályok betartását.

Az első, s legfontosabb lépés a régi-új szervezettel kapcsolatban, hogy a város megtartja a településőri hálózatot. Az eddig állami dotációval foglalkoztatott pécsi településőröket ezután a közterület-felügyelet alá szervezik, azaz ennyi emberrel nő a szervezet állománya.

Mint azt az alpolgármester elmondta, több más településen az állami finanszírozás megszűnése után megszüntetik a településőrök foglalkoztatását, Pécsett – már csak a megújuló közterek és parkok megóvása miatt is – továbbra is szükség lesz a vigyázó szemekre. A munkatársakat ezután a városi büdzséből fizetik.

Ahogy azt a közteresek átszervezéséről szóló városházi előterjesztésben is írják, „a térfigyelő kamerarendszer működtetése, a közterületek rendjének, tisztaságának fokozott védelme, a parkolók üzemeltetésének új koncepciója, valamint az önálló intézmény hatékony működtetése” jelentik a kulcskérdéseket az átszervezésben.

A kamerarendszer működtetésében például kiemelt szerepet szánnak a felügyelőknek, mondta Nagy Csaba, hiszen a meglévő, 33 egységet számláló rendszer működésének kiértékelése után nagy eséllyel változtatni fognak az eddigi gyakorlaton. Ezentúl hatásosabb lesz, ha egy-egy páros a kamerák képeit nézi, míg egy másik folyamatosan gépjárműben várja a beavatkozást.

A rendszert bővítik is a közeljövőben, így még több mint húsz pontra kerülhet ki a „Nagy Testvér”: többek között a Misina-tetőre, az eldugottabb belvárosi pontokra, a Felszabadulási emlékmű parkolójában szerelnek fel kamerákat.